Stvaraju ovisnost

Recept Roberta Hromalića za kekse koji ozbiljno konkuriraju za najbolje ovih blagdana

Odlučili smo se pripremiti najbolju božićnu kutiju s keksima do sada pa smo kontaktirali naše poznate slastičare, koji su s nama podijelili recepte za nezaobilazne blagdanske slastice. Danas vam donosimo recept za kekse našeg poznatog slastičara kojih se ne možemo zasititi

U svojoj karijeri Robert Hromalić imao je nekoliko izrazito sjajnih trenutaka. Nikad nećemo zaboraviti njegove fantastične čupavce i lješnjak slastice iz slastičarnice Time, još ćemo dugo pamtiti i njegove duguljaste kolače iz Le Kolača, a u posebno lijepom sjećanju ostaje nam jedan od najvećih adventskih hitova - njegova slasna punjena fritula.

Osim u kremastim kolačima, Hromalić je izrazito spretan i s keksima, kojih smo prošlih blagdana tijekom jednog sjedenja pojeli rekordan broj, pa je jedino logično bilo ovog talentiranog slastičara zamoliti za doprinos našoj “Ultimativnoj božićnoj kutiji”. “Ove kekse ubrajam među najdraže u vrijeme blagdana, ali i u svako drugo doba godine. Vole ih i svi oko mene i uvijek nestaju prvi, posebno u kombinaciji s pastom od lješnjaka i slanim karamelom. Uvijek su hit”, poručio je Robert Hromalić.

image

Robert Hromalić

Marko Miščević/Cropix

Naravno, isprobali smo napraviti ove kekese po nejgovom receptu i sve što vam možemo reći jest da na ovaj recept nemamo baš ništa dodati, osim da obavezno nabavite ili napravite slani karamel i pastu od pistacija jer uz takve dodatke dobit ćete novu razinu keksa. I pokušajte ne baš sve pojesti žlicom!

Osim Roberta, s nama su recepte podijelili i slastičari Juraj Klepić, Iva Erić, Dragana Kovačević, Maša Salopek i Ana Blažon.
Draganin recept za orahe potražite ovdje, Anin za prhke kiflice ovdje, a Mašin za njezin panforte na ovoj poveznici.

image
Tomislav Krišto/Cropix

KEKSI S LJEŠNJACIMA

Trebat će vam:
110 g maslaca
50 g šećera
40 g paste od lješnjaka
36 g smeđeg šećera
30 g vergeoise šećera
52 g jaja
220 g brašna
1 g soli
30 g mliječne čokolade (komadići)
pasta od lješnjaka
slani karamel

image
Tomislav Krišto/Cropix

Priprema:
Sve sastojke jednolično izmiješajte i oblikujte kuglice od 80 grama. Kuglice stavite na masni papir i pecite 6 minuta na 180 stupnjeva. Kada kekse izvadite iz pećnice, oblikujte ih po želji dok su još topli. Na ohlađene kekse stavite pastu od lješnjaka i slani karamel.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/cropix; Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić/

Ovaj i druge recepte naših poznatih slastičara, ali i chefova, kuhara amatera te slasne, slatke i slane priče čekaju vas i u novom broju magazina Dobra hrana. Već je na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 10:53