250 g ječma
600 g mesa od lopatice ili vrata crne slavonske svinje
100 g kulena crne slavonske svinje
200 g poriluka
60 g heljde
70 g masti crne slavonske svinje
1,5 dl rajnskog rizlinga
sol i papar
50 g slatke crvene paprike
100 g milerama
50 g maslaca
2 dl biljnog ulja
Meso narežite na kockice i prepecite ga na masti. Kad se zapeklo, dodajte pola količine poriluka. Kratko popržite pa podlijte bijelim vinom. Kad alkohol ispari, dodajte ječam. Podlijevajte, po potrebi, vodom dok ječam nije kuhan. Pred kraj dodajte slatku crvenu papriku i kuhajte još 10 minuta. Na kraju dodajte mileram, maslac i ostatak poriluka. Ostavite da odstoji 10 minuta. Dok se jelo odmara, u dvije zasebne tave stavite ulje i kulen. U jednoj lagano prepecite kulen. U drugu, na vruće ulje, stavite pržiti heljdu. Nakon 30 sekundi izvadite je na papir kako bi upila višak ulja. Servirajte ječam u tanjur pa po njemu pospite pečeni kulen i kokice od heljde. Vrijeme pripreme: 45 minuta Savjet: Heljdu ne perite prije prženja. Po želji, pri serviranju dodajte i žlicu milerama na vrh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....