Na web stranicama America Pie Councila postoje zapisi na kojima se nalazi prvi recept za pitu s prhkim tijestom ikad napravljenu, a sastavili su ga Rimljani te je uključivao raženo brašno, med i kozji sir. U rimsko doba se tijesto pite često nije ni jelo, već je samo služilo za ''držanje'' nadjeva. Donosimo vam recept za prvu pitu s prhkim tijestom koja je danas u Americi poznatija kao Apple pie!
Trebat će vam:
Za tijesto:
100 g brašna 60 g raženog brašna pola žličice soli pola žličice šećera 110 g hladnog maslaca 1 žličica jabučnoj octa |
Za punjenje:
240 g svježeg kozjeg sira 240 g svježeg kravljeg sira 170 g meda 50 g šećera 3 jaja 115 ml mlijeka |
Za jabuke:
50 g maslaca 4 slatke jabuke (Fuji ili Gala) 85 g meda listići timijana prstohvat soli |
Priprema:
Pomiješajte brašno i raženo brašno, sol i šećer u posudi. Dodajte maslac i umijesite ga u brašno da dobijete mrvičastu strukturu. Dodajte ocat. Mijesite tijesto dok se dobro ne poveže. zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na debljinu od pola centimetra. Protvan za pitu namažite maslacem i obložite ga tijestom. Tijesto izbockajte vilicom i stavite ga peći 25 minuta na 180 stupnjeva. Za nadjev pomiješajte sireve, med, šećer, jaja i mlijeko. Nadjev izlijte na pečeno tijesto i vratite pitu u pećnicu na još 30 minuta. Ohladite pitu. Za jabuke otopite maslac i dodajte oguljene i na četvrtine izrezane jabuke. Dodajte med, timijan i sol. Kuhajte na laganoj vatri dok lagano ne omekšaju, oko 15 minuta. Pitu izrežite i poslužite s jabukama sa strane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....