Vjerujem da ste i vi među onima koji obožavaju čokoladne delicije kao što ih voli moja obitelj. Iz tog sam razloga ovaj tekst i recepte posvetila svima nama koji ponekad teško možemo zamisliti dan bez slatkog zalogaja kraljice deserata. Izrazita želja za čokoladom javila mi se još u trudnoći, što me inspiriralo da pokušam napraviti zdrave slastice za sebe, a sada iste te dajem i svojoj kćeri koju je milina gledati kako oblizuje prstiće zamrljane ovom zdravom alternativom čokoladi.
Možda će vas iznenaditi spoznaja da u desertima koje sam pripremila nema ni trunke čokolade, nego sam je vrlo jednostavno pripremila od samo tri sastojka: kakaa u prahu, kokosova ulja i agavina sirupa. Izrada ovakve alternativne verzije je jednostavna, a koristim je jer sam htjela izbjeći jeftine čokolade pune šećera. Kakao je temelj za sadržaj svake čokolade te je nutritivno izrazito bogata namirnica. U kokosovu ulju nalazi se laurinska kiselina koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a inače se nalazi i u majčinu mlijeku, a agavin sirup koristim jer je prirodni zaslađivač vrlo pogodan za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa.
Potrebno je sastojke samo otopiti na pari, a kada postupak izrade usavršite, uvidjet ćete da je raskoš okusa i oblika neograničena. Mi ih redovito pripremamo i bit će mi drago da i sami pokušate napraviti neku od ovih kombinacija. Prednost ovako pripremljenih slastica za djecu (i odrasle) je u tome što ih možete pohraniti u zamrzivač, što znači da zalogaje od "čokolade" vadite prema potrebi. Prije konzumacije odložite ih na sobnoj temperaturi 5-10 minuta da se malo opuste. Sigurna sam da će se najmanjim članovima obitelji svidjeti ova verzija njihova omiljenog okusa i iako ne koristimo pravu čokoladu, slobodno im to možete prešutjeti, sumnjam da će primijetiti.
"Čokolada" s lješnjacima i brusnicama
Osnovna smjesa za "čokoladu":
70 g kokosova ulja 30 g tamnog agavina sirupa 2 jušne žlice kakaa u prahu |
Dodaci:
1 šaka tostiranih lješnjaka 1 šaka suhih brusnica |
Sastojke za čokoladu stavite u staklenu zdjelicu i otopite ih na pari. Pjenjačom umutite smjesu kako ne bi bilo grudica od kakaa. Stavite smjesu u hladnjak na 20-30 minuta kako bi se malo stisnula. To je osnovna smjesa kojom ćemo se služiti u idućim receptima. Prebacite smjesu za "čokoladu" u široku posudu po želji u koju ste stavili jedan sloj papira za pečenje. Ta bi posuda trebala biti dovoljno široka da debljina čokolade na kraju ispadne 2-3 milimetra. Pospite je grubo sjeckanim tostiranim lješnjacima i brusnicama te stavite na nekoliko sati u hladnjak. Kada se čokolada stisnula, odvojite je od papira za pečenje i razlomite na komade. Čuvajte je u hladnjaku ili u zamrzivaču ako želite da vam traje.
Čokoladne praline s okusom medenjaka
Za punjenje:
100 g suhih marelica 3 jušne žlice mljevenih tostiranih badema 1 žličica začina za medenjake |
Za praline:
osnovna smjesa za "čokoladu" |
Suhe marelice ostavite u vodi da odstoje preko noći. Potom ih dobro iscijedite od vode i sameljite u blenderu dok ne postane glatka smjesa. Prebacite u zasebnu posudu te dodajte mljevene bademe koje ste prethodno tostirali na suhoj tavi, začin za medenjake ili samo cimet, ako vam je ovaj začin prejak, pa sve skupa dobro izmiješajte. Za izradu ovih pralina bit će vam potrebni silikonski kalupi za praline. Smjesom za "čokoladu" punite dno kalupa, ali u vrlo tankom sloju te ga stavite u zamrzivač na 20 minuta. Zatim stavite punjenje od marelica u svaki kalupić, ne više od četvrtine žličice, i prelijte do vrha ostatkom otopljene "čokolade". Ponovo sve stavite u zamrzivač te nakon sat vremena servirajte praline oprezno ih vadeći iz kalupa.
Zdravi cake-pops
Za "biskvit":
200 g datulja 150 g grožđica 1 kapica ekstrakta vanilije 3 jušne žlice chia sjemenki 2 jušne žlice kakaa u prahu 170 g zobenih pahuljica |
Za glazuru:
osnovna smjesa za "čokoladu" |
Datulje i grožđice ostavite da preko noći odstoje u vodi. Idući dan ih dobro procijedite kroz sito te izblendajte u glatku smjesu. Prebacite u zasebnu posudu pa od zobenih pahuljica u blenderu napravite brašno. Dodajte ga voću te izmiješajte skupa s vanilijom i chia sjemenkama. Kakao u prahu prosijte te sve skupa ponovno dobro izmiješajte. Od dobivene smjese napravite kuglice i ostavite ih u hladnjaku sat vremena da se malo stisnu. Štapiće od ražnjića ubodite u svaku kuglicu i umočite u "čokoladu", ako je potrebno i dva puta, pa pospite željenim dodacima kao što su tostirani lješnjaci, sjeckane pistacije, čips od kokosa, sezam, listići badema i slično. Držite ih što dulje u frižideru prije serviranja.
Čoko zalogaji od banane i kikirikija
2 zrele banane 2-3 pune šake kikirikij |
Za glazuru:
85 g kokosova ulja 3,5 jušnih žlica kakaa u prahu 1 konzerva kokosova mlijeka 80 g tamnog agavina sirupa |
Napravite kikiriki maslac tako da u blenderu sameljete kikiriki u nekoliko serija po 20 sekundi dok ne dobijete glatku smjesu. Zrele, gotovo smeđe banane ogulite i narežite na kriške debele 5 milimetara. Posložite ih na pladanj s papirom za pečenje te na jednu polovicu stavite po trećinu žličice kikiriki maslaca, a drugom polovicom preklopite u mini sendvič. Stavite zalogajčiće na sat vremena u zamrzivač kako bi se stisnuli i olakšali vam stavljanje glazure. Na pari otopite kokosovo ulje i kakao u prahu, maknite s vatre pa dodajte kokosovo mlijeko. Dodajte i agavin sirup te sve skupa pjenjačom izmiješajte dok ne dobijete glatku kremu. Umočite zalogajčiće od banane u smjesu od kokosa. Pomozite si čačkalicom kojom probodite bananu kako biste je lakše izvadili iz kreme. Zamrznite na nekoliko sati. Za konzumaciju im je potrebno samo 5 minuta sobne temperature.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....