Kako odoljeti prepunim tržnicama, šarenilu boja, mirisa, okusa... Teško, a s time će se složiti i chefovi restorana koji nadahnuti ovim godišnjem dobom smišljaju nove recepte i obogaćuju svoj meni, ne koristeći samo lokalno voće i povrće (npr. rabarbaru), već svu blagodat plodova sa svih strana svijeta. - Prije su se za deserte koristile samo lokalne namirnice jer si samo takve mogao i nabaviti, a i nisu bile poznate današnje metode čuvanja namirnica, koje su svakako uvjetovane tehničkim napretkom. Distribucija deserata na daljinu dobila je zamah u srednjem vijeku početkom proizvodnje šećera koji je tada bio jako skup i pristupačan samo višem staležu - ispričao nam je Darko Škoranec iz zagrebačkog restorana Apetit, dok je pripremao pet deserata za novi meni, koristeći voće, ali i povrće. Većina deserata, naravno, majstorska su djela pri koja se koriste i vrlo komplicirane tehnike, a ovaj, s jagodama, moći ćete napraviti i kod kuće.
ZA BEZE KORE:
16 bjelanjaka 250 g šećera žlica škroba žlica limunovog soka ili octa žlica ekstrakta vanilije |
POSTUPAK:
Bjelanjke tucite i lagano dodajte šećer. Miksajte do staklenaste guste smjese i dodajte ostale sastojke. Razmažite u željenom obliku i sušite na 90 Celzijevih stupnjeva.
ZA KREMU OD VANILIJE:
8 žumanjaka 500 ml mlijeka 500 ml vrhnja za kuhanje 150 g šećera 80 g glatkog brašna mahuna vanilije 200 ml vrhnja za šlag |
POSTUPAK:
Ugrijte vrhnje i mlijeko do vrenja (pomiješajte ostale sastojke i dodajte malo zagrijanog mlijeka i vrhnja da se temperira). Ulijte smjesu žumanjaka i kipućeg mlijeka i kuhajte lagano do zgušnjavanja. Procijedite i ohladite te dodajte tučeno vrhnje.
ZA KREMU OD JAGODA:
500 g jagoda šećer gustin |
POSTUPAK:
Očistite i narežite jagode i malo ih pošećerite pa kuhajte na laganoj vatri, dodajući ostatak šećera. Dodajte prema potrebi malo vode. Kad su se jagode raskuhale, usitnite ih štapnim mikserom i dodajte gustin pomiješan s vodom - cca 1 žlica gustina sa 3 žlice vode) i zagustite umak od jagoda po potrebi. Umjesto jagoda možete koristiti sezonsko voće prema želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....