1,25 l temeljca 250 ml bijelog vina ekstradjevičansko maslinovo ulje 1 srednje veliki luk 1 stapka celera 400 g Arborio riže 15 g maslaca 50 g parmezana sol papar lješnjaci |
U dubokoj tavi srednje veličine zagrijte temeljac. Fino usitnite luk i celer. U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje te na slaboj vatri pecite luk i celer oko deset minuta, dok povrće ne omekša. Umiješajte rižu i dobro pomiješajte kako biste je prekrili uljem. Dodajte vino i promiješajte te pustite da ispari. Potom dodajte malo vrućeg temeljca. Kada sva tekućina ispari dodajte još malo temeljca i pomiješajte rižu te ponavljajte svaki put kada u tavi nestane tekućine. Riža će se skuhati za 15-ak minuta uz redovito podlijevanje i pažljivo miješanje. Pri kraju začinite solju i paprom po želji pa maknite s vatre te dodajte maslac i parmezan. U tavici kratko tostirajte lješnjake i potom ih usitnite. Ako vam se rižoto doima ljepljivim, dodajte preostali temeljac i ubrzo poslužite s malo tostiranih lješnjaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....