Za peciva:
450 g glatkog brašna 250 ml mlijeka 75 g maslaca 50 g šećera 40 g svježeg kvasca (1 kockica) 8 g soli premaz: jaje, sezam ili mak |
U posudu za miksanje stavite toplo mlijeko, šećer i kvasac te miksajte s nastavcima za tijesto 4 minute. Pomiješajte brašno sa soli i polako dodajte u posudu. Kada se sve sjedini, dodajte maslac i miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od stranica posude. Tijesto prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku oko jedan sat. Kad tijesto odstoji, na pleh stavite papir za pečenje, oblikujte mini kuglice težine oko 45 g i ostavite tijesto na sobnoj temperaturi da se diže 45 - 60 minuta. Prije pečenja kruščiće premažite razmućenim jajetom i posipajte sezamom. U zagrijanoj pećnici na 170°C pecite peciva 30 minuta. Prije posluživanja dobro ih ohladiti.
Za umak:
1 glavica crvenog luka češanj češnjaka žličica smeđeg šećera žličica dimljene paprike žličica jabučnog octa 2 žličice Worcester umaka 6 žlica ketchupa |
Sitno narezani luk i češnjak popržite na maslinovu ulju, dodajte smeđi šećer. Kad se šećer otopi, dodajte mljevenu dimljenu papriku, jabučni ocat, Worcester umak i dobro pomiješajte. Na kraju dodajte ketchup, sol i papar.
Mješavina za burgere:
500 g miješanog mljevenog mesa 1 žlica maslinova ulja 150 g dimljene šunke 1 glavica ljubičastog luka žličica mljevene dimljene paprike sol i papar |
Na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckan luk i komadiće dimljene šunke. Kad je gotovo, maknite s vatre i pustite da se ohladi. Meso začinite solju, paprom i dimljenom paprikom te dodajte prethodno popržen luk i šunku. Sjedinite sastojke i pustite da malo odstoji. Oblikujte male pljeskavice i ispecite na vrućem ulju, na toplu odmah stavite listić sira. Ohlađene kruščiće prerežite po pola, na donji dio stavite umak, meso, svježu rajčicu narezanu na ploške, zelenu salatu i poklopite gornjim dijelom peciva.