DOBRE IDEJE

RECEPTI S TEMPEHOM: Teriyaki tempeh okruglice

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Indonezijskog porijekla, tempeh je namirnica koja nastaje dvodnevnim fermentiranjem cijelih zrna soje pomoću spora plijesni Rhizopus oligosporus i predstavlja izvrstan izvor proteina i zdravih aminokiselina. Osim što se jede u svom izvornom obliku, često ga se marinira i dimi kako bi dobio na izražajnosti okusa

Za okruglice:

2 žlice maslinova ulja
350 g dimljenog tempeha
25 g panko mrvica
četvrt luka
2 režnja češnjaka
3 žlice mlijeka od badema
žlica umaka od soje
maslinovo ili sezamovo ulje za pečenje
mladi luk

Za umak:

60 ml umaka od soje
4 žlice cvjetnog meda
žlica octa od riže
2 režnja češnjaka
žličica naribanog đumbira
prstohvat papra
90 ml hladne vode
2 žličice kukuruznog škroba

Zagreb, 220220.
Jela od tempeha, fermentiranih sjemenki soje.
Foto: Marko Miscevic / CROPIX
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i lim s papirom za pečenje lagano prelijte uljem. U sjeckalicu stavite nadrobljeni tempeh, luk i češnjak koje ste prvo grubo usitnili, 2 žlice maslinova ulja, umak od soje, panko mrvice i mlijeko od badema i usitnjavajte dok se ne povežu sastojci. Smjesa ne mora biti sasvim glatka. Od smjese oblikujte okruglice veličine 3-4 cm, poslažite ih na lim i stavite peći 30 min uz povremeno okretanje da ne zagore. Dok se okruglice od tempeha peku, pripremite teriyaki umak. U manji lonac stavite umak od soje, med, ocat od riže, naribani đumbir, sitno nasjeckani češnjak, papar i dvije žlice hladne vode te dobro pomiješajte. Na srednje jakoj vatri zagrijavajte umak dok ne počne krčkati pa smanjite jačinu te uz povremeno miješanje pustite da se kuha oko osam minuta. U zdjelicu stavite ostatak hladne vode i u njoj otopite kukuruzni škrob. Dodajte mješavinu u umak u loncu, dobro izmiješajte i pustite da se dalje krčka još 2-3 minute dok se umak malo ne zgusne. Maknite s vatre. Kad su okruglice pečene, dodajte ih u lonac s umakom i pažljivo promiješajte kako biste ih sasvim prekrili umakom. Pospite ih usitnjenim mladim lukom i poslužite kao predjelo ili uz rižu, kuskus ili pečeno povrće kao glavno jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 12:44