RIBLJI PAPRIKAŠ

RIBA PLIVA TRI PUTA: Prvo u Dunavu, zatim u kotliću pa u vinu. Radimo dobar fiš paprikaš!

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Ribu ne smijete miješati, tijesto napravite sami, a dobru čašu vina nikako ne smijete izostaviti!

Najvažnije kod fiša iliti ribljeg paprikaša je svježa riba i dobra mljevena paprika. Ono što morate znati kad radite fiš je da ga baš nikad ne miješate, riba će vam se u tom slučaju raspasti i zato kotlić treba samo lagano protresti ili „zavrtjeti“. Kaže se da riba pliva tri puta; prvi put u Dunavu, zatim u kotliću pa u vinu. Ako ste od bijelog vina najbolje je sljubiti čašu dobre graševine, dok će ljubitelji crvenog vina doći na svoje uz čašu Cuveea.

Kopacevo, 251116.
Ribarska 11.
Karlo Regovic iz Kopaceva za Dobru hranu priprema rijecnu ribu sa Kristijanom Misaracom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Trebat će vam:

1 veliki šaran
2 štuke (i glava i rep)
pola kg luka
voda
2 sušene čili papričice
1 litra domaće ukuhane rajčice
slavonska crvena paprika (slana i slatka)
sol

Kopacevo, 251116.
Ribarska 11.
Karlo Regovic iz Kopaceva za Dobru hranu priprema rijecnu ribu sa Kristijanom Misaracom.
Na fotografiji: priprema domace tjestenine.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Kopacevo, 251116.
Ribarska 11.
Karlo Regovic iz Kopaceva za Dobru hranu priprema rijecnu ribu sa Kristijanom Misaracom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Za tjesteninu:

1 kg glatkog brašna
4 jaja
obilan prstohvat soli
voda

Kopacevo, 251116.
Ribarska 11.
Karlo Regovic iz Kopaceva za Dobru hranu priprema rijecnu ribu sa Kristijanom Misaracom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Za tjesteninu pomiješajte brašno s jajima i solju. Postupno ulijevajte vodu dok ne dobijete čvrsto tijesto koje se neće lijepiti za vaše ruke. Mijesite ga dok ne postane u potpunosti glatko. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine. Izrežite ga na pravokutnike širine oko 3 prsta te ih zatim ponovno izrežite na uže trakice. Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vrućoj vodi oko tri minute i poslužite uz riblji paprikaš. Ribu očistite od iznutrica. Sačuvajte šaranovu mliječ jer ćete ju koristiti u kuhanju. Šaranu maknite rep. Štuku također očistite od iznutrica, ali joj sačuvajte i rep i glavu. Ribu izrežite na velike odreske oko 3 cm debljine. Ribu stavite u kotao ili lonac. Dodajte na kockice izrezan luk. Sve podlijte vodom dok se riba ne prekrije. Dodajte sušene čili papričice i kotao stavite na vatru ili lonac na štednjak. Kada se u kotlu počne stvarati bijela pjena dodajemo sol, crvenu papriku (slanu i slatku) te rajčicu. 15 minuta prije nego je paprikaš gotov, stavite tjesteninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 22:45