PROVJERENI RECEPTI

RIBA ZA NAJVEĆI PETAK: Grabina gregada

 Ante Čizmić / HANZA MEDIA
Jedan od najboljih poznavatelja ribe u Splitu i okolici predlaže malo drukčije recepte za riblja jela, a kao osnivač ribarskog kriznog stožera naknadno je dodao i desetak recepata od lakše dobavljive smrznute ribe, kao i one iz uzgoja

Trebat će vam:

1 kg oborite ribe poput škarpine, grdobine, brancina, pauka
ako je dostupno - rakovi (žbirci), zezavci, školjke, koji priljepak
1 mrkva
500 g krumpira
1 luk
2-3 režnja češnjaka
1/2 vezice lista peršina
50 ml bijelog suhog vina
2 cherry rajčice
250 ml ribljeg temeljca
sol i papar

SPECIAL DOBRA HRANA
Split, 100320. 
Priprema uskrsnih jela u konobi Otprilike ovako.
Na fotografiji: grebada od grdobine.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Priprema:

Mrkvu izrežite na kolutiće, luk na polumjesece, a češnjak i peršin usitnite. Krumpir izrežite na tanke ploške. Ribu izrežite na veće komade. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte luk i mrkvu i pirjajte dok ne omekša, maknite s vatre te poslažite krumpir u jednom sloju. Dodajte malo češnjaka i peršina, a na vrh poslažite ribu te ostatak češnjaka, peršina i cherry rajčice. Podlijte vinom i temeljcem da pokrije ribu. Stavite kuhati na jaku vatru poklopljeno, nakon 5-6 minuta otklopite, smanjite malo vatru te kuhajte 10-20 minuta dok krumpir ne omekša uz protresanje posude - nikako ne smijete miješati. Gregadu možete obogatiti s jednim ili dva škampa, lignjom ili sipicom. Poslužite još toplo u posudi u kojoj se kuhalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 05:31