PROVJERENI RECEPTI

RIBA ZA NAJVEĆI PETAK: Hobotnica u tri kuhanja

 Ante Čizmić / HANZA MEDIA
Jedan od najboljih poznavatelja ribe u Splitu i okolici predlaže malo drukčije recepte za riblja jela, a kao osnivač ribarskog kriznog stožera naknadno je dodao i desetak recepata od lakše dobavljive smrznute ribe, kao i one iz uzgoja

Trebat će vam:

1 hobotnica (oko 1 kg)
1000 ml suncokretova ulja
100 g rukole
kapari
sol i papar
maslinovo ulje
100 g kuhanog slanutka

SPECIAL DOBRA HRANA
Split, 100320. 
Priprema uskrsnih jela u konobi Otprilike ovako.
Na fotografiji: salata od hobotnice iz vruceg ulja.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Priprema:

Glavu hobotnice očistite i prerežite na pola, a krakove rasijecite te dobro posušite. U dubljoj posudi zagrijte ulje na 180°C (kao da ćete pržiti krumpire), stavite hobotnicu u posudu i odmah poklopite jer će početi prskati. Kuhajte 45-60 minuta, ali s vremena na vrijeme otklopite i promiješajte hobotnicu (treba paziti da ne zagori - po potrebi smanjite temperaturu, ali mora vreti). Hobotnica je gotova ako vilica lagano prolazi na najdebljem dijelu kraka. Možete je i probati - treba biti al dente, ali ne pretvrda. Kada je gotova, izvadite je na upijajući papir koji će pokupiti višak ulja i ohladite. Ovako unaprijed pripremljenu hobotnicu možete čuvati u hladnjaku. Za posluživanje hobotnicu narežite na tanko, pomiješajte sa slanutkom te začinite solju i paprom, kaparima i maslinovim uljem. Na tanjur stavite rukolu, poslažite hobotnicu i slanutak te polijte s malo maslinova ulja. Odlično prija uz mlade mahune na lešo ili mladi grah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 14:49