Trebat će vam:
500 g fileta svježe tune
1 luk
1 limun
50 ml bijelog vina
prstohvat peršina
30 ml domaće kvasine
30 ml prošeka
2-3 sušene rajčice
5-6 grožđica
2 lista lovora
ružmarin
papar u zrnu
sol i papar
100 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
Priprema:
Tavicu dobro zagrijte na vatri, dodajte maslinovo ulje, a nakon što se zagrije stavite filet tune, popecite ga sa svih strana oko 1 minutu i izvadite. U međuvremenu luk izrežite na polumjesece i lagano popirjajte na ulju s nekoliko zrna papra, dva lista lovora i malo ružmarina. Nakon nekoliko minuta podlijte vinom, kvasinom, prošekom, dodajte grožđice i sok od pola limuna, te lagano kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola. Začinite prema okusu i dodajte na trakice narezane rajčice. Tunu isijecite na tanje “fete” te prelijte toplom marinadom. Ostavite da se ohladi i da odstoji nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Prije služenja provjerite okuse i prema potrebi dodajte još malo soka od limuna te maslinovog ulja. Ovako pripremljena tuna može trajati više dana, a umjesto tune na sličan se način može pripremati i riba tvrđeg mesa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....