Trebat će vam:
250 g fileta svježeg lososa, bez kože i kostiju morska sol 125 g maslaca 3 glavice ljutike, sitno nasjeckane 50 ml bijelog suhog vina 125 g dimljenog lososa 2 žlice maslinovog ulja 2 žlice limunovog soka ili po ukusu svježe mljeveni papar pola žličice svježe mljevenog muškatnog orašćića sol po ukusu 50 g masla (maslac odvojen od mliječne tekućine) |
Priprema:
Maslo ćete dobiti tako da maslac stavite na laganu vatru i pustite da vrije dok se na površini ne pojavi bijela pjena. Kada maslac prestane krčkati (pazite da ne potamni), maknite ga s vatre i procijedite kroz gazu. Bijela pjena bi trebala ostati na gazi. Pustite da se malo ohladi prije nego što ga prelijete preko rillettesa. Ostavite maslac da se ugrije na sobnu temperaturu. Razrežite losos na 4 dijela. Lagano ga posolite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta. U međuvremenu pirjajte ljutiku na malo maslaca, dok ne omekša, ali da ne dobije boju. Dodajte komade svježeg lososa i podlijte vinom. Kad vino zakuha, poklopite i kuhajte dok riba ne posvijetli, oko pet minuta. Maknite s vatre, razmrvite vilicom i dobro pomiješajte s mljevenim lukom. Razmekšajte ostatak maslaca valjkom za tijesto, a zatim ga narežite na komadiće. Stavite pirjani losos, dimljeni losos i maslac u kuhinjski robot i kratko uključite aparat dok se sastojci ne pomiješaju. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar i muškatni orašćić i opet kratko promiješajte u robotu. Raspodijelite paštetu u više manjih posudica ili jednu veću i prelijte maslom. Ostavite da se stisne u hladnjaku najmanje 24 sata. Poslužite sa prepečenim kruhom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....