Rižoto od gljiva i poriluka

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 25 g maslaca
  • žlica maslinova ulja
  • glavica luka
  • češanj češnjaka
  • 1 poriluk (ili dva manja)
  • 250 g šampinjona
  • 300 g riže
  • 100 ml bijelog vina
  • 900 ml pilećeg temeljca
  • sol i svježe mljeveni papar

Priprema

1. korak

Zagrijte maslac i maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak pa kratko pirjajte. Dodajte i poriluk narezan na kolutiće (bijeli dio i početak zelenog, prije nego što postaje list).

2. korak

Kratko ga kuhajte pa dodajte i gljive narezane na ploške. Nakon nekoliko minuta, kad gljive malo omekšaju, stavite rižu i zalijte vinom. Neka sve prokuha, a onda smanjite vatru i kuhajte dok vino ne ispari.

3. korak

Zatim zalijte šefljom temeljca i promiješajte. Kad riža popije temeljac, ponovno podlijte, cijelo vrijeme miješajući i pomalo dodajući tekućinu.

4. korak

Ponovite nekoliko puta dok ne potrošite temeljac, a riža sasvim omekša . Na kraju začinite solju i paprom, i po želji pospite sirom za ribanje.

5. korak

Savjet: Za rižoto treba koristiti isključivo rižu okruglog zrna, najbolje baš sorte za rižoto, arborio ili ribe. Isto tako, nema dobrog kremastog rižota bez maslaca, dugog miješanja i postepenog podlijevanja temeljcem, koji mora biti topao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 00:59