OVO VOLIMO

Rižoto s bučom i gljivama dobra je ideja za pravi jesenski ručak, (gotovo) sve sastojke možete nabaviti na tržnici

 Murziknata/Getty Images
Postoji li bolje utješno jelo od kremastog jesenskog rižota s bučom i gljivama?

Trebat će vam:

200 g riže za rižoto (poput Arborio)

200 g bundeve, narezane na male kockice

200 g gljiva (šampinjoni ili vrganji), narezane na kriške

1 manji luk, sitno nasjeckan

2 češnja češnjaka, protisnuta

1 žlica maslinova ulja

1 žlica maslaca

100 ml bijelog vina (prema želji)

800 ml povrtnog temeljca, zagrijanog

1 žlica svježeg timijana (listići)

50 g ribanog parmezana

sol i papar prema ukusu

Priprema:

U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte luk i pržite dok ne omekša. Dodajte sitno narezani češnjak i pržite još minutu.

Dodavanje bundeve i gljiva: Dodajte kockice bundeve i gljive te pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju. Dodajte rižu i miješajte dok ne postane sjajna. Ulijte vino (ako koristite) i miješajte dok ne ispari. Počnite dodavati vrući temeljac, stalno miješajući i dodajući sljedeću količinu tek kada riža upije prethodnu. Nastavite kuhati dok riža ne postane kremasta i al dente, otprilike 18-20 minuta. Na kraju dodajte svježi timijan, parmezan te posolite i popaprite prema ukusu. Dobro promiješajte. Poslužite rižoto topao, uz dodatak svježeg timijana ili parmezana prema želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:11