Talijanski klasik

Rižoto s gljivama uvijek može biti bolji, isprobajte ga pripremiti na ovaj način

 Victoriabee/Getty Images/istockphoto
Ako ste dosad umjesto risotta kojim biste se pohvalili pravili "kašu", vrijeme je da to ispravite. Ovaj recept može vam pomoći

Priprema: 10 minuta
Kuhanje: 25 minuta
Porcija: 4

Trebat će vam:
250 g arborio riže
300 g gljiva (šampinjoni ili vrganji)
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
800 ml povrtnog temeljca
50 g parmezana
2 žlice maslaca
sol i papar po ukusu

Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslac u većem loncu. Dodajte sitno nasjeckani luk te ga pržite, povremeno miješajući, dok ne omekša i postane staklast. Pred kraj dodajte i češnjak i pirjajte dok ne pusti aromu, pazeći da ne izgori. Zatim ubacite narezane gljive po izboru i pirjajte ih dok ne puste tekućinu i omekšaju. Kad gljive poprime laganu zlatnu boju, dodajte rižu i lagano je pržite 1 - 2 minute dok ne postane prozirna na rubovima. Počnite postupno, malo po malo, dolijevati povrtni ili pileći temeljac uz stalno miješanje, čekajući da riža upije svu tekućinu prije nego što dodate još temeljca. Nastavite tako od 18 do 20 minuta dok riža ne omekša, ali ostane lagano al dente. Kad je rižoto gotov, maknite ga s vatre i umiješajte ribani parmezan i kocku maslaca, koji će dati kremastu teksturu. Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite toplo, posuto svježim nasjeckanim peršinom za dodatnu svježinu i boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2024 07:42