KAKAV HIT!

Rižoto s priljepcima, bijelim vinom i salikornijom po receptu chefa Vjeke Bašića

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Motar, divlji poriluk i salikornija, poznata i kao morska šparoga, jestivo su samoniklo bilje koje raste po cijeloj Jadranskoj obali

Za 4 osobe trebat će vam:

3 žlice maslinova ulja
3 režnja češnjaka
2 srednje velika luka
80-100 g riže za rižoto po osobi (carnaroli)
do 1 l ribljeg temeljca za podlijevanje
100 ml suhog bijelog vina
500 g priljepaka
svježa salikornija
sol i papar
maslinovo ulje

Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i aromatizirajte ga cijelim režnjevima češnjaka. Izvadite češnjak van pa dodajte usitnjeni luk te ga pirate dok se dobro ne zažuti. Ubacite rižu i dobro promiješajte te pustite da se glazira odnosno da se malo zagrije, a zatim podlijte suhim bijelim vinom. Nastavite podlijevati ribljim temeljcem i kontinuirano miješati. Priljepke samo kratko zagrijte u malo vode odnosno na pari tako da se odvoje od školjke, a sokove koje puste nemojte baciti nego dodajte s mesom priljepaka u rižoto. Posolite i popaprite pa nastavite miješati. Kada je riža gotova, dodajte maslinovo ulje i dobro izradite brzo miješajući kako bi rižoto bio dodatno kremast. Dovršite jelo usitnjenom salikornijom.

Savjet!

Birajte kvalitetnu rižu namijenjenu baš za rižoto te koristite dobar temeljac jer ga riža cijelog upije i zadrži u sebi sve njegove okuse.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 09:27