Kada kupujemo mandarine, često uzimamo veće količine odjednom upravo zato što nam je jasno da će uz dobru seriju ili film nestati u trenu. No iako ih najviše volimo svježe, kolači s mandarinama također su visoko na listi naših omiljenih. Svake godine na našem jesenskom meniju tako se obavezno nađe čokoladna rolada s osvježavajućim mandarinama, zatim sočan biskvit kolač, a odnedavno radimo i prejednostavne preokrenute tortice koje su gotove u manje od sat vremena i upravo idealne za lijeno nedjeljno popodne. U slučaju da ste ipak zainteresirani za nešto veći slastičarski projekt, razmislite i o žarbo kockama s mandarinama te slatko kiselkastom džemu.
ČOKOLADNA ROLADA S MANDARINAMA
Kada nam je pripremila ovu roladu, Slavica Šagolj nam je rekla i kako je svjesna činjenice da mnogi mandarine ne vole ubacivati u kolače zbog njihove kiselosti, no kada se oblože slatkim i laganim omotačem od biskvita i finom kremom, dodala je, pokleknut će i najveći skeptici. Upravo zato, u nastavku vam ostavljamo recept za čokoladnu roladu s jednostavnom kremom, bademima i cijelim mandarinama kojoj se i sami s vremena na vrijeme volimo vratiti.
SOČAN BISKVIT KOLAČ
Ovaj kolač posebno nam je drag zato što smjesa nastaje u jednoj posudi, a zatim se sve prebacuje u klasičan kalup za kruh i nakon 20-ak minuta slatkasti miris mandarina i biskvita već se širi kuhinjom. Jednostavan je za pripremu i najviše vremena oduzet će vam tek priprema karamele. Sve ostalo gotovo je u 10-ak minuta.
PREOKRENUTE TORTICE S MANDARINAMA
Ako pak i niste pretjerano spretni s pripremom karamele, razmislite o ovim torticama. Dovoljno će biti posipati dno kalupa šećerom i malo timijana, a zatim položiti ploške mandarine i prekriti ih smjesom za biskvit. Kada se ispeku, tortice će s gornje strane biti hrskave, a s donje slatke i sočne pa kada ih preokrete, dobit ćete efektnu slasticu u koju ste uložili minimalno truda, a vjerojatno će vas svi pitati za recept. Kako se ne biste mučili s objašnjavanjem, ostavljamo ga u nastavku.
ŽARBO KOCKE S MANDARINAMA
Kada smo svojedobno pisali o maloj proizvodnji kolača bez glutena, jaja, šećera, mliječnih proizvoda i pojačivača okusa brenda Kokolach, dobili smo recept za preukusne žarbo kocke s mandarinama. Ovu slasticu napravite već danas, a zatim recept spremite za blagdansko pečenje kolača kada će vam, vjerujemo, itekako dobro doći.
DŽEM OD MANDARINA
Osim pobrojanih slastica, od mandarina uvijek možete napraviti i džem. Sve što vam treba su mandarine, šećer, pokoji začin i malo strpljenja, a jednom kada probate svoj slatki namaz, bit će vam jasno kako se sav trud itekako isplatio. Ovaj džem bit će odličan u kombinaciji s maslacem na toplom tostu, a možete ga iskoristiti i za spajanje blagdanskih keksa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....