Ručajte preokrenutu pitu od luka!

Pripremite mini pite od luka

Mini pite od mladog luka radite obrnutim redoslijedom od uobičajenog. U posudice prvo stavite nadjev pa ga zatim prekrijte kvadratima lisnatog tijesta. Trebat će vam oko pola sata za pripremu, a divno će se slagati s nekim crvenim vinom, kao što je recimo syrah.

Dok čekate da se pitice ispeku predlažemo da prizalogajite Bruskete sa srdelama, komoračem i lukom.

Što se tiče pitica, stiže recept!

Za 4 osobe:

• 4 svežnja mladog luka

• 100 g maslaca

• 1 čajna žlica sitno nasjeckanog lišća

majčine dušice

• 1 jušna žlica šećera

• 2 jušne žlice bijelog vina

• 1 paket lisnatog tijesta

Mladi luk operite te odrežite cca 3 cm bijelog dijela i nešto nasjeckajte zelenog dijela. U širokoj plitkoj zdjeli, na maslacu, na srednje jakoj vatri propirjajte luk. Kad luk omekša, dodajte majčinu dušicu, sol i papar, promiješajte, a zatim dodajte vino i šećer. Ostavite da zakuha, a zatim kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta dok se luk ne karamelizira.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijesto tanko. Pripremite otprilike 8 keramičkih zdjelica (namažite ih maslacem) te u njih razmjestite luk. Tijesto izrežite na kvadrate kojima ćete prekriti luk, a uglovima kvadrata ugurati oko file unutar zdjelice. Pecite 15-ak minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad se tortice malo ohlade, preokrenite ih na tanjur za serviranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 06:14