Mini pite od mladog luka radite obrnutim redoslijedom od uobičajenog. U posudice prvo stavite nadjev pa ga zatim prekrijte kvadratima lisnatog tijesta. Trebat će vam oko pola sata za pripremu, a divno će se slagati s nekim crvenim vinom, kao što je recimo syrah.
Dok čekate da se pitice ispeku predlažemo da prizalogajite Bruskete sa srdelama, komoračem i lukom.
Što se tiče pitica, stiže recept!
Za 4 osobe:
• 4 svežnja mladog luka
• 100 g maslaca
• 1 čajna žlica sitno nasjeckanog lišća
majčine dušice
• 1 jušna žlica šećera
• 2 jušne žlice bijelog vina
• 1 paket lisnatog tijesta
Mladi luk operite te odrežite cca 3 cm bijelog dijela i nešto nasjeckajte zelenog dijela. U širokoj plitkoj zdjeli, na maslacu, na srednje jakoj vatri propirjajte luk. Kad luk omekša, dodajte majčinu dušicu, sol i papar, promiješajte, a zatim dodajte vino i šećer. Ostavite da zakuha, a zatim kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta dok se luk ne karamelizira.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijesto tanko. Pripremite otprilike 8 keramičkih zdjelica (namažite ih maslacem) te u njih razmjestite luk. Tijesto izrežite na kvadrate kojima ćete prekriti luk, a uglovima kvadrata ugurati oko file unutar zdjelice. Pecite 15-ak minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad se tortice malo ohlade, preokrenite ih na tanjur za serviranje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....