Riješenje? Naših deset recepata zbog kojih ćete ponovno i iznova zavoljeti ovu najpoznatiju pticu!
Krem pileća juha
500 g piletine (s kosti ili bez) 1 luk 2 mrkve 2 peršina 1 manji komad celera peršinov i celerov list 1 klip kukuruza 1 dl vrhnja maslinovo ulje 1 šnita kruha sol i papar |
U lonac stavite pileće meso, luk koji ste prethodno kratko popekli na ploči na štednjaku ili u pećnici, oguljenu mrkvu, peršin, celer te celerov i peršinov list. U lonac ulijte oko litru i pol do dvije litre vode. Kuhajte na laganoj vatri dok se meso i povrće ne skuha, oko sat vremena. Nožem sastružite zrna kukuruza s klipa. Desetak minuta prije kraja kuhanja u lonac dodajte i kukuruz. Procijedite juhu. Meso otkoštite ako je potrebno i dio mesa vratite u lonac, a dio ostavite sa strane. Posolite i popaprite. Juhu izradite štapnim mikserom ili u blenderu, dodajte ako želite malo kiselog ili slatkog vrhnja i ostavite da kuha još koju minutu. Juhu poslužite s prepečenim kockicama kruha i pokapajte je s malo maslinova ulja.
Piletina s limunom i crnim maslinama
2 batka sa zabatkom 1 pileća prsa 1-2 nešpricana limuna 10-12 crnih maslina 4 češnja češnjaka timijan peršinov list sol papar (crni i crveni) maslinovo ulje |
Piletinu posolite i popaprite crnim i crvenim paprom. Limun operite pa narežite na kolutove, pa ih prepolovite da dobijete polumjesece. Češnjeve češnjaka oljuštite, a možete ih ostaviti i u ljusci. U zdjelu stavite piletinu, pa rasporedite masline, češnjeve češnjaka i kriške limuna. Prelijte sve maslinovim uljem te poslažite grančice timijana i peršinov list koji ne morate sjeckati; stavite ga sa stabljikom. Pecite na 180 stupnjeva dok meso ne dobije zlatnu boju, oko 45 minuta do sat vremena. Povremeno podlijte sokovima koje će jelo pustiti. Poslužite s pečenim krumpirom i lisnatom salatom.
Pileći gulaš
1 kg piletine 50 dkg krumpira kumin i kopar 2 glavice luka 3 rajčice sol, papar, mljevena paprika 2 mrkve |
Pile očistiti, oprati i narezati na komade. Na masti popržiti nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće. Posipati mljevenom slatkom paprikom i kuminom pa dodati narezano meso. Posoliti, zaliti vodom i pirjati na srednje jakoj vatri da meso upola omekša. Tada dodati krumpir narezan na kockice, nasjeckane rajčice i toliko vode da sve meso bude pokriveno pa kuhati da sve potpuno omekša. Zgotovljeno jušno jelo posipati nasjeckanim koprom i poslužiti uz salatu po želji.
Pileći paprikaš
1 kg pilećih bataka 2 veće glavice crvenog luka 4 veće mrkve 1 korijen celera maslinovo ulje 1 žlica koncentrata rajčice mljevena crvena paprika (slatka) 2 žlice kiselog vrhnja pileći temeljac sol papar u zrnu |
Pileće batke dobro posolite i popaprite. U posudi zagrijte ulje i meso popržite sa svih strana. Kada dobije boju, maknite s vatre i meso izvadite. Luk narežite na sitne komade, a mrkvu i celer naribajte i dodajte luku. Sve to malo propirjajte na ulju na kojem se dinstala piletina. Kada povrće malo omekša, dodajte crvene paprike, sol i papar te nakon minutu koncentrat rajčice i miješajte. Dodajte ponovno meso te podlijte pilećim temeljcem. Kada temeljac zakipi, smanjite vatru i poklopite. Svako malo protresite posudu kako se meso ne bi zalijepilo za dno. Paprikaš je gotov kada meso omekša. Probajte ga probosti vilicom (kada se meso lagano odvaja od kostiju, jelo je gotovo). Izvadite batke iz umaka i odložite sa strane. Štapnim mikserom izmiksajte umak i povće te dodajte dvije žlice kiselog vrhnja i dobro pomiješajte. Vratite batke u kremasti umak i poklopite. Servirajte s njokima.
Kremasta tjestenina s piletinom i pestom od bosiljka
2 šake svježeg bosiljka 1 dcl maslinovog ulja 1 češanj češnjaka žlica tostiranih pinjola žličica limunovog soka 2 šake parmezana sol i papar 250 g pilećih prsa 500 g tjestenine po želji |
Bosiljak izrežite na sitne komadiće i ubacite u posudu. Dodajte maslinovo ulje, protisnuti češnjak, tostirane pinjole, limunov sok, parmezan i sol i papar. Sve izmiksajte štapnim mikserom dok se ne pretvori u savršenu pastu. Tjesteninu skuhajte al dente. Dok je još vruća, sa žlicom vode od kuhanja, dodajte joj pesto. Piletinu začinjenu soli i paprom prepržite lagano na maslinovom ulju. Dodajte na tjesteninu. Poslužite uz salatu od svježih rajčica.
Pileći curry
500 g pilećih prsa 2 žlice maslinovog ulja sol i papar 1 veliki luk 2 češnja češnjaka 1 žličica đumbira 1 žličica kurkume ili curryja pola svježeg čilija 200 g pelata 1 jogurt svježi korijander i peršin |
Pileća prsa izrežite na kockice, posolite i popaprite pa ih propržite na maslinovom ulju i nakon toga izvadite i stavite sa strane. Na preostalu masnoću dodajte luk, češnjak i đumbir. Dodajte pelate zajedno s kurkumom ili curryjem, isjeckanim čilijem, jogurtom i sitno nasjeckanim peršinom i korijanderom. Pustite neka se kuha na laganoj vatri oko 20-ak minuta. Dodajte piletinu i pustite da se krčka još 15-ak minuta. Poslužite uz kuhanu rižu.
Tagliatelle sa špinatom i piletinom
1 pakiranje tagliatella (možete kupite one od špinata ili koristiti obične) 1 žlica maslinovog ulja 250 g otkoštanih bataka i zabataka sol i papar 10 dkg pancete 2 češnja češnjaka par svježih cherry rajčica 250 g baby špinata 2 dcl vrhnja za kuhanje 1 šaka ribanog parmezana svježi bosiljak |
Tjesteninu skuhajte al dente. Na malo maslinova ulja u posebnoj tavi prepržite piletinu irzeranu na manje komadiće. Posolite ju i popaprite. Dodajte pancetu izretanu na male trakice i pržite dok na posatne hrskava. Dodajte protisnuti češnjak i vrhnje za kuhanje. Baby špinat jednostavno natrgajte u tavu, povenuti će dovoljno u vrhnju. Kad se malo zgusne, dodajte tjesteninu i sve promiješajte. Poslužite sa svježim bosiljkom, cherry rajčicama i naribanim parmezanom.
Piletina s umakom od rajčica i maslaca
500 g pilećih bataka i zabataka sol i papar 2 žlice maslinovog ulja 6 zrelih rajčica 3 češnja češnjaka šaka svježeg bosiljka 100 g maslaca |
Piletinu dobro posolite i popaprite. Ispržite ju u dubljoj tavi na maslinovom ulju. Rajčite uronite u kipuću vodu, izvadite ih iz nje nakon minutu i ogulite. Izrežite ih na sitne komadiće. Kada je piletina gotova, dodajte joj rajčice i protisnuti češnjak. Dinstajte dok se rajčica ne zgusne. Dodajte maslac i sve dobro promiješajte. Pirjajte oko 15-ak minuta. Maknite s vatre i dodajte svježe isjeckani bosiljak.
Pileća prsa punjena rajčicom, mozzarellom i bosiljkom
200 g mozzerelle šaka bosiljka sol papar češnjak u prahu maslinovo ulje 2 rajčice 500 g pilećih prsa |
Pileća prsa prerežite tako da dobijete džep u koji ćete staviti punjenje. Posolite ih i dodajte češnjak u prahu. Mozzarellu i rajčicu izrežite na ploške. Piletinu napunite bosiljkom, mozzerellom i rajčicom. Protvan namastite maslinovim uljem i stavite u njega napunjena pileća prsa. Prelijte ih s još malo maslinova ulja. Stavite na vrh još mozzarelle i zapecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Pileća prsa punjena feta sirom
800 g pilećih prsa 100 g feta sira soli, papra malo svježeg bosiljka i majčine dušice žličicu mljevene crvene paprike 4 žlice maslinova ulja 2 manje tikvice limunov sok listići svježe metvice |
Pileća prsa pažljivo zarežite nožem po sredini tako da napravite džepić. Feta sir izrežite na sitne kockice, ili ga izdobite vilicom. Nasjeckajte listiće bosiljka i majčine dušice. Pomiješajte feta sir s bosiljkom i majčinom dušicom te dobivenom smjesom napunite džepiće. Punite do džepića jer će u protivnom nadjev prilikom prženja curiti. Prema potrebi džepić možete zatvoriti čačkalicom.Izvana meso natrljajte crvenom paprikom i pustite ga da se odmori desetak minuta. Na 2 žlice maslinova ulja odreske par minuta prepržite s obje strane. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Nauljite pleh za pečenje, poslažite odreske i pecite ih dvadesetak minuta. Tikvice vrlo tanko naribajte ili oštrim nožem narežite na deblje, ali tanke rezance. Prije posluživanja uz piletinu poslažite sirove tikvice koje pokapajte limunovim sokom i pospite sjeckanim listićima metvice.