U slučaju da ste jedan od onih skeptika koji misle da se od malo zelenila i tanjura tjestenine ne može dobro i ukusno najesti, možda se još uvijek niste okušali u pripremi domaćeg pesta. Proljeće je idealno vrijeme da to napokon učinite, a sve što će vam trebati je tek nekoliko jednostavnih sastojaka koje možda već imate u svom hladnjaku. Pripremite maslinovo ulje, tvrdi sir po želji, šaku orašastih plodova, koji režanj češnjaka i začine, sve zajedno nasjeckajte ili ubacite u blender i u manje od pet minuta napravite savršeno aromatičan umak za tjesteninu.
BOSILJAK, MEDVJEĐI LUK, POTOČARKA...
Pesto možete napraviti od gotovo svakog aromatičnog bilja. Sezona je medvjeđeg luka pa je samonikla biljka sada možda najlogičniji odabir. Nedavno smo se okušali i u pripremi pesta od potočarke i oduševili se jakim, istovremeno zemljastim i osvježavajućim okusima. Dobra ideja je i pesto od mišancije kakav je nedavno napravila naša fotografkinja Berislava Picek, a napraviti ga možete i od rukole, špinata, blitve, listova mrkve, batata ili brokule, pa čak i od boba i graška, paprike ili sušenih rajčica...
SLOŽENAC OD BATATA S MOZZARELLOM I PESTOM OD LIŠĆA BATATA
S obzirom na bogatstvo aromatičnog zelenog bilja, klasični pesto Genovese s bosiljkom ostavljamo za sunčane ljetne dane i tada ga uparujemo sa sočnim pečenim rajčicama. Naravno, poželite li baš danas pojesti tanjur dobre pašte s pestom od bosiljka, nećete previše pogriješiti. Bosiljak u teglicama možete kupiti na tržnici ili supermarketu i napraviti ga samo po svom guštu.
DODACI
Kada su u pitanju dodaci, klasičan talijanski pesto radi se s parmezanom, pecorinom i pinjolima, no iskoristiti možete i drugi sir i oraščiće koje trenutno imate pri ruci. Umjesto parmezana, u pesto možete dodati i, primjerice, paski ili neki drugi aromatičan tvrdi sir, a umjesto pinjola orahe, bademe, lješnjake, bučine koštice, pistacije ili indijske oraščiće. Orasi će se odlično složiti u kombinaciji s medvjeđim lukom i sušenim rajčicama, dok će bademi i indijski oraščići biti sjajan dodatak začinskom bilju blažih aroma.
TJESTENINA S PESTOM OD BUČINIH SJEMENKI I MENTOM
SPAJANJE PESTA S TJESTENINOM
Kada pesto dodajete tjestenini, uvijek zadržite malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako biste dobili kremastiji i pomalo ljepljiv, slastan umak. Osim vodom, pesto možete razblažiti i dodatkom slatkog vrhnja no pripazite kako ne biste pretjerali i dobili dosadan bijeli umak s tek blagom aromom omiljenog začinskog bilja.
ZELENE TAGLIATELLE S KOZICAMA I PESTOM
KAKO JOŠ KORISTITI PESTO?
Osim s tjesteninom, pesto se dobro snalazi i kao dodatak različitim salatama, možete ga poslužiti na komadu mesa, ribe ili s povrćem, a bit će i odličan dodatak različitim namazima i dipovima. Pesto možete dodati i različitim pecivima pa tako možete napraviti pužiće ili rolice, ali i mekanu babku s pestom.
JETRICA S PESTOM OD MEDVJEĐEG LUKA
PEČENE BUKOVAČE S PESTOM OD DRAGOLJUBA
TRLJE S PESTOM OD MEDVJEĐEG LUKA
KRUMPIR SALATA S PESTOM OD ŠPINATA
KOLIKO DUGO MOŽE STAJATI?
Nakon što ste ga smiksali, pesto stavite u čistu staklenku i spremite ga u hladnjak. Tako pohranjen, stajati može i do mjesec dana, no prije upotrebe svakako provjerite površinu pesta.
A SAD RECEPTI
PESTO OD PASKI, BOSILJKA, LJEŠNJAKA I OVČJEG SIRA
PESTO ALLA TRAPANESE (SA SUŠENIM RAJČICAMA)
MAGREB PESTO (S PISTACIJAMA I HARISSOM)