Dobri mesni umaci s tjesteninom, rižom ili njokima uvijek dobro prolaze kod svih članova obitelji, a upravo je ovo recept za jedan takav. Najbolje od svega, za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka koje, ako redovno odlazite u nabavku sezonskih namirnica na tržnicu, zasigurno već imate u hladnjaku i u kuhinjskom ormariću. Dodajte im još samo jedan pureći ili dva pileća zabatka i spremni ste za kuhanje.
Budući da je komad mesa potrebno otkostiti, kožu i kosti svakako sačuvajte pa od njih, uz dodatak mrkve, celera, peršina i luka, napravite jednostavan temeljac. Ako i nemate vremena za kuhanje temeljca, kosti i kožu uvijek možete ubaciti u zamrzivač te ih koristiti po potrebi.
Pri kuhanju tjestenine obavezno sačuvajte i malo vode u kojoj se kuhala te njome podlijte umak, bit će još slasniji i sami sebi ćete još jednom dokazati da vam za svilenkast, lagano ljepljiv umak uopće nije potrebno vrhnje za kuhanje. Na kraju sve zajedno pospite sirom po želji i poslužite još toplo uz zdjelu zelene salate s malo bučina ulja. Cijeli recept potražite u nastavku.
RAGU OD JEDNOG ZABATKA
Trebat će vam:
1 pureći zabatak
2 mrkve
manji komad korijena celera
1 glavica luka
100 ml bijelog vina
100 ml temeljca
začini prema želji: origano, timijan, lovor
sol i papar
50 g maslaca
ulje za dinstanje
stručak peršina
500 g tjestenine
Priprema:
Meso narežite na kockice. Prepržite ih na malo ulja. Stavite na toplo sa strane.
U istoj tavici prepržite nasjeckani luk, potom dodajte celer i mrkvu narezane na kockice. Kad malo omekšaju, vratite meso. Podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari i dok se umak malo ne reducira. Ako je potrebno, zalijte s malo temeljca. Začinite soli, paprom i začinskim biljem. Dodajte maslac i pomiješajte. Dodajte nasjeckani peršin.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu i pomiješajte je s raguom.
Ako želite, poslužite s ribanim parmezanom i zelenom salatom začinjenom bučinim uljem, a koje je ocijenjeno najboljim na velikom kušanju Dobre hrane, doznajte ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....