RECEPT IVANA PAŽANINA

S PAZARA NA TANJUR: Dimljeni pivac s paštom i špinatom

 Joško Ponoš / HANZA MEDIA
Obišli smo splitske tržnice i ribarnicu, opskrbili se domaćom robom, a onda se sve to "lipo i za gušt" skuvali!

500 g dimljenog pivca
1 glavica luka
1 čili papričica
60 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
80 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
50 ml bijelog suhog vina
100 g špinata
lovor
majčina dušica
sol i papar
300 g bucatina ili domaćih makaruna
malo grublje ribanog parmezana

Joško Ponoš / HANZA MEDIA

Pivca dobro isperemo kako bismo skinuli nečistoće od dima, podlijemo vodom da ga prekrije pa stavimo kuhati na srednje jakoj vatri. Kuhamo dok pivac ne omekša – mora biti kompaktne strukture, ali mekan na zagriz. Procijedimo i malo prohladimo pa meso narežemo na srednje velike komade. U međuvremenu luk narežemo na sitno i stavimo pirjati na maslinovo ulje zajedno s čili papričicom, dodamo češ - njak te podlijemo s malo vina. Dodamo pivca i podlijemo s malo temeljca da sve malo prokrčka. U vodu od kuhanja pivca stavimo kuhati tjesteninu do pola i procijeđenu stavimo u tavu s pivcem – kuhamo dok pašta ne bude al dente (po potrebi podlijevamo s još temeljca). Na tavici otopimo malo maslaca, stavimo špinat i poklopimo da se upari. Umiješamo s ostalim sastojcima. Dok je još sve toplo, poslužimo i pospemo s malo parmezana i začinimo dobrim maslinovim uljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 21:35