RECEPT HRVOJA ZIROJEVIĆA

S PAZARA NA TANJUR: Kalja s verzotom i mladom janjetinom

 Joško Ponoš / HANZA MEDIA
Obišli smo splitske tržnice i ribarnicu, opskrbili se domaćom robom, a onda se sve to "lipo i za gušt" skuvali!

800 g janjećeg butića s rebrima
1 veći luk
2-3 režnja češnjaka
1 žlica svinjske masti
2-3 čičoke
80 g pancete
2 mrkve
1 grančica celera
1 grančica lista peršina
1 žlica konšerve (ili 2 rajčice)
400 g verzota (zimskog kelja)
50 g ječma (orza)
lovor
ružmarin
sol i papar

Joško Ponoš / HANZA MEDIA

Pancetu izrežemo na deblje trakice i kratko popržimo na masti, dodamo sitno isjeckani luk, kratko popirjamo, potom dodamo kelj i ostalo oguljeno povrće narezano na krupnije komade, a na vrh stavimo meso (također na krupnije izrežemo). Ječam properemo i stavimo u lonac. Dodamo začine i prelijemo vodom da pokrije 2-3 cm iznad površine sastojaka. Lagano kuhamo dok janjetina ne omekša oko sat vremena. S vremena na vrijeme lonac protresemo i uskladimo okuse. Po želji, možemo na početku podliti s malo bijelog vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 21:12