Može samo ili kao prilog

Sad je idealno vrijeme za ovo tradicionalno jelo koje su nam bake servirale uz pohano meso

Originalno, đuveč se nekad pripremao u pećnici i nikad se nije kuhao zajedno s rižom, ovo je najbliži recept izvorniku

Ako i vas ponekad ulovi nostalgija za jelima iz djetinjstva, vjerujemo da poput nas uzmete u ruke stare kuharice pa u njima tražite inspiraciju i trudite se u kuhinji oživjeti uspomene. Mi smo se ovih dana nakon pošrekanih mahuna, punjenih paprika i, primjerice, starinske pite od jabuka, zaželjeli pojesti i sataraš. No, kako nam je još ostalo lijepih babura i domaćih rajčica, dosjetili smo se iskoristiti ih u još jednom klasiku koji su nam bake i mame često pripremale uz pohano meso kad smo bili djeca. Danas se to jelo nerijetko poslužuje kao samostalno ili kao prilog uz roštilj i gulaš. Đuveč je, naime, premda ne dolazi izvorno iz naše zemlje, već se prema mnogim izvorima povezuje s Rumunjskom, duboko ukorijenjeno u našu tradiciju. Vjerojatno zato što nam Rumunjska nije tako daleka, ali i zato što su kod nas od pamtivijeka uspijevale namirnice od kojih se priprema.

Suprotno uvriježenom mišljenju da se priprema u tavi ili loncu na štednjaku, đuveč se nekad isključio radio u pećnici, a umjesto današnjih dodataka, kao što su patlidžan, tikvice, krumpir, mrkva, mahune, pa čak i meso - radio se isključivo od povrća koji vam donosimo u ovom receptu. Tome u prilog ide i sam naziv jela. Naime, riječ đuveč potječe iz turskog jezika i osim jela označava i zemljanu posudu u kojoj se priprema i peče.

Naravno, i vi sve navedene sastojke možete sitno nasjeckati, podliti s malo temeljca ili vode i staviti da se zajedno peku u pećnici, a rižu posebno skuhati. No, ako vam je draže da kuhinja zamiriše, u nastavku vam ostavljamo recept kojemu ćete se, sigurni smo, rado vraćati.

image

U današnje verzije ovog jela mnogi stavljaju tikvice, patlidžan, mrkvu, mahune, grašak, pa čak odmah i meso

Alleko/Getty Images

ĐUVEČ

Trebat će vam:

2 glavice luka
3 režnja češnjaka
7-8 svježih paprika babura (oko 1 kg)
1 kg svježe rajčice
list i korijen celera
1/2 žličice pahuljica čilija, po želji
maslinovo ulje ili mast
sol i papar
250 g riže

Priprema:

Za tajnu meni najfinijeg đuveča važno je povrće nasjeckati na pravilne, sitne kockice.

U dubokoj tavi zagrijte masnoću na srednje jakoj vatri pa stavite pirjati sitno narezan luk, paprike i korijen celera na kockice. Dok se povrće pirja, narežite češnjak, celerov list i rajčicu. Prvo u tavu ubacite češnjak, pazeći da ne izgori, a potom i narezanu rajčicu i celer. Ostavite tako poklopljeno dvadesetak minuta, dok rajčica ne pusti vodu. Nakon toga začinite po želji, promiješajte, otvorite posudu i na laganoj vatri pustite da se krčka dok voda ne ispari.

Za to vrijeme skuhajte rižu. Prvo je propirjajte na malo masnoće, pa podlijte temljcem ili vodom i skuhajte prema uputi na pakiranju. Ako volite kremasti đuveč, birajte Arborio ili Carnaroli.

Kad je riža kuhana, dodajte je u povrće ili jednostavno poslužite odvojeno, već kako volite.

Ovako pripremljen đuveč, kako vjerojatno i sami pamtite, nekad su nam servirali uz pohanac, no prijat će i uz leš ili pečeno meso te gulaš.

SAVJET VIŠE! Kod ovog jela vrlo je bitno kako ćete narezati povrće. Pravilne manje kocke paprike i rajčice definitivno su bolje nego velike, pa uložite dodatni trud zbog okusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 18:34