Na tržnicu po rajčice

Sad je pravi trenutak za uživanje u sočnim volovskim srcima, a slavni Yotam Ottolenghi preporučuje kako ih spremiti s malim pomakom

Poznati chef, autor kuharica i kolumnist za The Guardian preporučuje kombinaciju s đumbirom i mladim lukom

Kada idući put svratite na tržnicu, obavezno potražite velike, crvene rajčice sorte volovsko srce, koje su doista obilježje vrhunca ljeta, mirisne, ukusne i vrijedne svakog eura. Upravo je te rajčice poseban užitak jesti sirove, pogotovo kad su zrele i slatke.

Najnoviju ideju kako ih poslužiti dao nam je poznati britanski chef izraelskog podrijetla Yotam Ottolenghi u svojoj kolumni za The Guardian. Ottolenghi, koji je recept u nastavku prvo objavio u svojoj knjizi Simple, predlaže da ih se posluži s đumbirom, mladim lukom, čilijem, korijandarom i kvalitetnim vinskim octom. Dok on predlaže sherry ocat, vjerujemo da će i kvalitetni ocat od crnog vina biti dobro rješenje, a uvijek možete isprobati i onaj balzamični ili čak rižin ocat. Sam carpaccio treba poslužiti na sobnoj temperaturi, a može stajati u hladnjaku do šest sati.

image
Foxys_forest_manufacture/Getty Images

Carpaccio od volovskih srca

(za 4 osobe)

3 cm svježeg đumbira
krupna morska sol
3 mlada luka
40 ml suncokretovog ulja
400 g volovskog srca
četvrt zelenog čilija
1,5 žlice svježeg korijandara
1 žlica maslinovog ulja

image
Clarkandcompany/Getty Images/istockphoto

Đumbir ogulite i grubo nasjeckajte. Prebacite ga u mužar s pola žličice krupne soli i drobite dok ne dobijete pastu. Prebacite smjesu u zdjelicu i dodajte joj jako tanko narezani mladi luk. Dobro promiješajte. U malu tavu stavite suncokretovo ulje i zagrijte ga na laganoj vatri, no ne smije biti prevruće. Prelijte toplo ulje preko smjese od mladog luka, dodajte žličicu octa, dobro promiješajte i stavite sa strane. Rajčice narežite na ploške debljine 2 milimetra te ih poslažite na pladanj tako da se malo preklapaju. Začinite ih s četvrt žličice soli i prelijte ostatkom octa. Žlicom rasporedite smjesu mladog luka i đumbira po rajčicama. Usitnjeni čili i svježi korijandar rasporedite preko svega te dovršite s malo maslinovog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 20:34