Istraživanje koje je proveo Behavioral and Brain Lab na Sveučilištu IULM u Milanu, iako će se možda nekima činiti pristrano jer su u pitanju Talijani, pokazalo je da se nakon pojedene tjestenine osjećamo bolje! Zaključak je to istraživanja u kojem je sudjelovalo 40 ljudi u dobi od 25 do 55 godina, za vrijeme kojega su im znanstvenici mjerili fizičke i neurološke promjene dok su jeli tjesteninu te usporedili te odgovore s reakcijama koje su isti ispitanici imali dok su, primjerice, radili druge stvari koje im pričinjaju ugodu i čine ih sretnima, kao što su slušanje omiljene pjesme ili gledanje sportske utakmice tima ili sporta koji vole.
Osim što je istraživanje, objavljeno na Acess Health, pokazalo kako nam jedenje tjestenine, odnosno paste (da budemo u duhu teme i istraživačkog tima iz Milana), aktivira kognitivne procese, kao što je pamćenje, učinkovitije od drugih aktivnosti, ono istovremeno stvara, ali i budi pozitivne uspomene i emocije.
Rezultati ovog istraživanje govore da smo zapravo emocionalno najaktivniji kad jedemo tjesteninu te da sami čin kušanja i uživanja u pasti za nas znači sreću. Pojednostavljeno rečeno, ako se želite osjećati sretno - jedite tjesteninu.
Od ispitanika uključenih u ovo istraživanje, njih oko 40 posto smatralo je tjesteninu svojim comfort foodom. No, nakon konzumiranja tjestenine bili su sretn(ij)i u većem postotku. A taj je iznosio 76 posto onih koji su potvrdili da ih je tanjur tjestenine baš usrećio. Ova su otkrića potkrijepila teoriju da ljudi osjećaju duboku povezanost i ljubav prema tjestenini, što s druge strane, objašnjava i njezinu popularnost.
Kad smo kod statistike, dodajmo i to kako se tjestenina konzumira najviše u Sjedinjenim Američkim Državama nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, tek potom dolazi Italija s dvostruko manjom količinom pojedene paste.
Ako vam je ikad trebao razlog da pojedete tanjur dobre paste (u što iskreno sumnjamo), eto jedan jako dobar! I znanstveno dokazan. Uostalom, najvažnije je da smo sretni, zar ne?!
U nastavku vam donosimo nekoliko super ideja za brzi ručak, a s čim drugim nego s tjesteninom!
SPAGHETTI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO
TAGLIOLINI S GAMBERIMA, CHERRY RAJČICAMA I TAGIASCHE MASLINAMA
KREMASTI SPAGHETTI S HRSKAVIM POSIPOM
SVE IZ JEDNE POSUDE: PRIPREMA TJESTENINE NE MORA UOPĆE UKLJUČIVATI VIŠE OD JEDNE TAVE
Ako vas je, pak, ovo istraživanje ponukalo da se posvetite svojoj ljubavi prema tjestenini, možda je sad pravi trenutak da je naučite raditi sami - imamo provjereni recept kako za tjesteninu, tako i za gnocche.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....