Jesen je vrijeme kada priroda nudi svoje bogatstvo u obliku sočnih plodova, a među njima se posebno ističu kruške. Ovo voće elegantnog izgleda, glatke teksture i slatkog suptilnog okusa prava je zvijezda u kulinarskom svijetu. Kruške se ne koriste samo u slatkim desertima, već mogu postati i i sjajan dodatak slanim jelima jer njihova slatkoća pruža savršeni kontrast slanim i začinjenim namirnicama. U Francuskoj se, primjerice, kruške često kombiniraju sa sirom i u raznim salatama, a u Italiji je česti gost i u rižotima. I zato vam donosimo dva odlična recepta u kojima ćete krušku odlično iskoristiti u slanim jelima.
Salata s kruškom, roquefortom i orasima
Rižoto s kruškom i gorgonzolom
Postoji mnogo sorti krušaka, a razlikuju se po sočnosti, slatkoći, hrskavosti i mekoći. I svaka ima posebne karakteristike koje ih čine idealnima za različite vrste jela. Mekanije i sočne nalazimo u francuskim tartovima i desertima, a one čvršće i manje slatke mogu se koristiti u inovativnim slanim salatama i sirovim jelima. Kruške su prilagodljive i svestrane i zato ih toliko volimo! Odlično se ponašaju i u kolačima i tortama, pa vam donosimo još dva slatka i preuksuna recepta.
Kruške su definitivno dar jeseni, a kako nam uskoro dolazi zima trebamo što prije iskoristiti njihovu sezonu. Ako niste od pečenja torti i kolača možete isprobati i ovaj vrlo jednostavan recept, a sve što trebate jest kruška, orasi, začini i pećnica.
Pečene kruške s medom, orasima i začinima
Trebat će vam:
4 slatke kruške
brusnice po želji
4 žlice nasjeckanih oraha
1/4 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića,
4 žličice meda
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prepolovite kruške i izvadite im jezgru. Položite kruške na lim za pečenje okrenute jezgrom prema gore. Svaku polovicu kruške pospite s oko 1/2 žlice oraha, malo cimeta i muškatnog oraščića i brusnica i na kraju svaku polovicu prelijte s 1/2 žličice meda i pecite 25 do 30 minuta ili dok kruške ne omekšaju. Po želji poslužite uz grčki jogurt.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....