sezonsko povrće

Salata od pečenih patlidžana, rajčica i feta sira prava je okusna bomba koju ne smijete propustiti ovog ljeta

Tražite li ideju za izvanredno glavno jelo bez mesa, neka vam se ovaj recept nađe na popisu

Ako nemate ideju što spremiti s patlidžanima koje ste kupili tijekom posljednje posjete lokalnoj tržnici, uvijek ih možete narezati na ploške, posoliti, pustiti da se cijede pola sata, zatim isprati i ubaciti u pećnicu polivene s malo maslinova ulja i posipane omiljenom začinskom mješavinom. Tako spremljene, možete ih ubaciti u blender kako biste dobili namaz, ali i ubaciti u salatu uz koju rajčicu i feta sir. Ovako spremljena salata bit će najukusnija na sobnoj temperaturi!

Salata od pečenih patlidžana, rajčica i feta sira

Priprema: 35 minuta • Pečenje: 50 minuta • Porcija: 4-6

Trebat će vam:
2 velika patlidžana
1 žlica soli
8 žlica maslinovog ulja
3 žlice soka od limuna
1 režanj češnjaka
četvrt žličice ljute crvene paprike
svježe mljeveni papar
150 g cherry rajčica
2 mlada luka
masline bez koštica
1 žlica svježeg origana
1 žlica svježe mente
150 g lisnatog povrća (baby špinat, rikula, matovilac...)
feta sir
kruh za posluživanje

image
Drong/Getty Images

Patlidžane operite, narežite na ploške, ubacite u cjedilo pa posipajte sa žlicom soli. Stavite cjedilo u sudoper i pustite da se patlidžani cijede 30 minuta. Isperite ih pod hladnom tekućom vodom. Ponovno ocijedite i osušite papirnatim ručnicima. Zagrijte pećnicu na 220°C. Papirom za pečenje prekrijte lim, zatim rasporedite patlidžane i prelijte ih s dvije žlice ulja. Pecite patlidžane u pećnici, povremeno miješajući, dok ne omekšaju i lagano ne porumene, oko 45 minuta pa izvadite van i pustite da se ohlade. U maloj posudi umutite limunov sok, protisnuti češnjak, ljutu crvenu papriku, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Postupno umiješajte preostalih šest žlica ulja. U velikoj zdjeli pomiješajte narezane rajčice, usitnjeni mladi luk, narezane masline, origano i mentu. Ubacite pečeni patlidžan i dodajte preljev. Promiješajte da se sve sjedini i začinite dodatno solju i paprom. Podijelite lisnatu salatu po tanjurima pa koristeći šupljikavu žlicu, dodajte jednake količine smjese patlidžana i rajčica. Svaku salatu pospite žlicom namrvljene fete i pokapajte preostalim preljevom. Poslužite na sobnoj temperaturi s kruhom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 01:17