Ako nemate ideju što spremiti s patlidžanima koje ste kupili tijekom posljednje posjete lokalnoj tržnici, uvijek ih možete narezati na ploške, posoliti, pustiti da se cijede pola sata, zatim isprati i ubaciti u pećnicu polivene s malo maslinova ulja i posipane omiljenom začinskom mješavinom. Tako spremljene, možete ih ubaciti u blender kako biste dobili namaz, ali i ubaciti u salatu uz koju rajčicu i feta sir. Ovako spremljena salata bit će najukusnija na sobnoj temperaturi!
Salata od pečenih patlidžana, rajčica i feta sira
Priprema: 35 minuta • Pečenje: 50 minuta • Porcija: 4-6
Trebat će vam:
2 velika patlidžana
1 žlica soli
8 žlica maslinovog ulja
3 žlice soka od limuna
1 režanj češnjaka
četvrt žličice ljute crvene paprike
svježe mljeveni papar
150 g cherry rajčica
2 mlada luka
masline bez koštica
1 žlica svježeg origana
1 žlica svježe mente
150 g lisnatog povrća (baby špinat, rikula, matovilac...)
feta sir
kruh za posluživanje
Patlidžane operite, narežite na ploške, ubacite u cjedilo pa posipajte sa žlicom soli. Stavite cjedilo u sudoper i pustite da se patlidžani cijede 30 minuta. Isperite ih pod hladnom tekućom vodom. Ponovno ocijedite i osušite papirnatim ručnicima. Zagrijte pećnicu na 220°C. Papirom za pečenje prekrijte lim, zatim rasporedite patlidžane i prelijte ih s dvije žlice ulja. Pecite patlidžane u pećnici, povremeno miješajući, dok ne omekšaju i lagano ne porumene, oko 45 minuta pa izvadite van i pustite da se ohlade. U maloj posudi umutite limunov sok, protisnuti češnjak, ljutu crvenu papriku, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Postupno umiješajte preostalih šest žlica ulja. U velikoj zdjeli pomiješajte narezane rajčice, usitnjeni mladi luk, narezane masline, origano i mentu. Ubacite pečeni patlidžan i dodajte preljev. Promiješajte da se sve sjedini i začinite dodatno solju i paprom. Podijelite lisnatu salatu po tanjurima pa koristeći šupljikavu žlicu, dodajte jednake količine smjese patlidžana i rajčica. Svaku salatu pospite žlicom namrvljene fete i pokapajte preostalim preljevom. Poslužite na sobnoj temperaturi s kruhom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....