Trebat će vam:
500 g očišćenog mesa volaka
1 žlica domaćeg octa
1 žlica ukiseljenih kapara
ukiseljene stabljike divljeg poriluka ili ukiseljena ljutika po ukusu
50 g svježeg motara
šaka badema
grančica svježe salikornije
1 srednja ljutika
žličica soli
žličica papra
4 žlice maslinova ulja
1 rajčica
Za dekoraciju:
svježi motar
cvijet divljeg poriluka
Priprema:
Volke stavite u veliki lonac vode i na laganoj vatri kuhajte dva do tri sata. Morski puževi tvrđeg su mesa pa im treba dugo kuhanje. Kada su gotovi, izvadite ih van, skinite njihov poklopac, izvadite meso pa odvojite zadak. Meso prebacite u posudu. Rajčicu ogulite pa usitnite. Usitnite svježu i ukiseljenu ljutiku. Bademe i motar usitnjavajte uz dodavanje malo maslinova ulja sve dok ne dobijete krupniji pesto koji možete koristiti i u drugim jelima. Pomiješajte u većoj zdjeli meso volaka, jušnu žlicu domaće kvasine, ukiseljene kapare, usitnjenu rajčicu, obje vrste ljutike, tri žlice dobivenog pesta od motara i badema, usitnjenu salikorniju te sol i papar pa servirajte na tanjurima s malo emulzije koja se nakupila na dnu posude. Dekorirajte dijelovima cvijeta divljeg poriluka, ali oprezno jer ima žestok okus.
Savjet!
Motar je najbolji za branje u travnju i svibnju kada je sasvim mlad i još uvijek pušta sokove jer kasnije odrveni. Volak je puž koji u sebi nema mnogo mesa tako da će vam za 500 g trebati gotovo 10 kilograma neočišćenih volaka.
KUHAJ KAO CHEF
Salata od volaka, ukiseljenih kapara, badema, ljutike, motra i salikornije
Volak je puž koji u sebi nema mnogo mesa tako da će vam za 500 g trebati gotovo 10 kilograma neočišćenih volaka
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....