4-5 velikih zrelih rajčica
2 crvena luka ili luka srebrenca
5-6 režnja češnjaka
1 stručak svježeg bosiljka
1 žlica cvijeta soli
pola žlice svježe mljevenog papra
1 puna žlica Demerara smeđeg šećera
maslinovo ulje
Rajčice operite i očistite od zelenog dijela stabljike. Zatim ih narežite na kockice veličine oko 2 centimetra i premjestite na pleh obložen papirom za pečenje. Luk očistite i narežite na malo manju veličinu nego što ste izrezali rajčice i stavite ga na pleh. Češnjak u kori zdrobite čašom ili bocom, bosiljak natrgajte i dodajte ostatku. Sve skupa začinite solju, paprom i šećerom te prelijte s malo maslinova ulja. Promiješajte sastojke i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva prvih pola sata te povisite na 220 stupnjeva i pecite još desetak minuta dok ne ispari višak tekućine.
Umak je gotov kad je tekućina isparila, a on postao gust. Izvadite pleh i stražnjom stranom žlice lagano zgnječite sve sastojke. Prethodno ste češnjaku odstranili ljusku. Topli umak promiješajte sa svježe kuhanom tjesteninom, a višak zamrznite ili sačuvajte u staklenci za kasnije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....