Odličan recept

Samo umutite i ispečete: Ova brza i laka lažna baklava gotova je već za pola sata

Uz ovaj recept uspjet će i totalnim početnicima, ali i svima onima koji ili nemaju vremena ili nemaju znanja da bi razvlačili kore

U potrazi za receptima za kolače bez kora, naišli smo ovih dana na jedan klasik koji bi vam se mogao svidjeti. Riječ je o lažnoj baklavi, odnosno slastici koja se još naziva i Naser baklava. Ono što je kod pripreme ove baklave dobro jest to da vam za nju ne trebaju kore, što će se svidjeti svima onima koji ih ne znaju razvlačiti ili ih nemaju redovito u hladnjaku, ali i svima onima koji nisu ljubitelji takvih slastica. Također, nije na odmet spomenuti da se ovako pripremljena baklava peče tek 30-ak minuta i da je odmah potom spremna za serviranje.

Ako niste vješti u izradi baklave po tradicionalnoj recepturi, tada je ovo više nego dostojna zamjena koju vrijedi isprobati, sve sastojke dovoljno je samo umutiti i ispeći, pa vam u nastavku donosimo i recept.

SAVJET VIŠE! Ako niste ljubitelj oraha, ovaj kolač možete napraviti s lješnjacima ili pistacijom.


NASER BAKLAVA (lažna baklava)

Trebat će vam:

5 jaja
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 čaša mlijeka
1 čaša griza
1 čaša brašna
1 prašak za pecivo
1 ½ čaša mljevenih oraha (½ ostavite za ukrašavanje)
polovice cijelih oraha za ukrašavanje

*mjera za čašu je 200 ml

Za agdu (šećerni sirup):

3 šalice šećera
4 šalice vode
1 kriška limuna

Priprema:

Prvi korak, kao i kod svakog drugog kolača, je da dobro zagrijete pećnicu - 200 ºC će biti dovoljno.

U čistu i suhu zdjelu stavite jaja i šećer i dobro ih izradite mikserom. Sad dodajte ulje i mlijeko, pa ponovo izmiješajte. Dodajte griz, pa u zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Ponovo izmiješajte. Na kraju, dodajte još i orahe pa sve lijepo promiješajte.

Lim za pečenje namastite uljem ili maslacem. Na to izlijte smjesu, smanjite pećnicu na 180 ºC i stavite peći na oko pola sata. Je li biskvit pečen provjerite čačkalicom tako što ćete je ubosti u sredinu, pa ako izađe suha, znate da je gotov.

Za šećerni sirup u dubljem lončiću izmiješajte šećer, vodu i krišku limuna, pa lagano zagrijavajte i ostavite kuhati oko 15 - 20 minuta na laganoj vatri.

Nakon što izvadite kolač iz pećnice prelijte ga vrućim sirupom. Ukrasite mljevenim orasima, a kad ga narežete na kocke i polovicama cijelog oraha.

U nastavku možete i pogledati kako se radi Naser baklava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 11:53