IVANA ČULJAK

Savršen blagdanski ukras: Kućica od keksa s đumbirom i božićni čovječuljak

 Boris Kovacev/Cropix
Ivana Čuljak otkrila nam je recept za pripremu ove simpatične kućice i pripadajućih slatkih stanovnika

Za tijesto će vam trebati:

205 g maslaca
235 g meda
220 g smeđeg šećera
7 g soli
750 g brašna
10 g praška za pecivo
10 g đumbira u prahu
5 g muškatnog oraščića, naribanog
5 g cimeta
5 g klinčića
100 ml hladne vode

Za ukrašavanje:

2 bjelanjka
500 g šećera u prahu
malo soka od limuna

Priprema:

Miksajte maslac sobne temperature, med, šećer i sol dok ne dobijete kompaktnu kremu. Dodajte sve suhe sastojke, uz miješanje. Pred kraj dodajte decilitar vode, a ako se smjesa čini suha, možete dodati još malo. Zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku na nekoliko sati, a najbolje preko noći. Na masnom papiru razvaljajte tijesto na debljinu od oko pet milimetara (ne pretanko), pa izrežite uz pomoć kalupa stranice (ili ručno) i krov i čovječuljke. Pecite u pećnici 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Gotove pustite da se ohlade. Napravite smjesu za ukrašavanje - malo istucite bjelanjke, dodajte im šećer u prahu i limunov sok. Ako je smjesa prerijetka, slobodno dodajte još šećera u prahu. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite stranice kućice po želji. Kada se ukrasi osuše, možete ih spojiti. Spajajte dvije po dvije stranice kuće - tek kad se prethodne osuše, dodajte druge. Izrada zahtijeva strpljenje. Krov se lijepi na kraju - prvo jedna, a kada se ta osuši, finalna stranica. Dobro ih zalijepite smjesom od bjelanjaka i šećera.

image
Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2024 02:21