Tako lako

Savršen uz tekmu i svaki roštilj: Gdje pojesti i kako napraviti najslasniji mladi krumpir

 Iko636/Getty Images/istockphoto
Ovako ga pripremaju u novootvorenom steakhuseu u Novom Zagrebu, a lako ga možete napravit i kod kuće

Premda nam je stigla sezona laganijih jela, onih na bazi povrća kao što su tikvice, krastavci, rajčica, grašak, mahune, blitva, mladi češnjak..., krumpir i dalje ostaje sveprisutna namirnica u mnogim domaćinstvima u našim krajevima. Neki ga kuhaju i tako serviraju uz ribu, kotlovinu ili u salati, neki ga peku uz meso ili ribu samog ili u kombinaciji s drugim povrćem, treći najradije rade pire uz pohance, šnicle u saftu ili gulaš. No, krumpir je svestrana namirnica koju možemo iskoristiti i na druge načine. Jedan od njih je i recept za quiche koji smo vam nedavno podijelili ili, pak, zapečeni mladi krumpir kako smo ga imali prilike kušati u više navrata u novootvorenom steakhouse u Novom Zagrebu o kojem smo vam pisali ovdje.

image
Privatni album

Ovaj način pripreme krumpira možda uzima malo više vremena, ali je zapravo vrlo jednostavan. Također, zasigurno će se svidjeti mnogima, jer osim što je slastan, neodoljivo je hrskav i aromatičan ako dobro pogodite začine. Poslužiti ga možete samog uz umak ili ga pripremiti kao prilog uz roštilj. U nastavku vam donosimo recept, ali i video mladog chefa koji uz to pokazuje i postupak pripreme umaka i začinske mješavine kojim ga možete posipati.

image
Iko636/Getty Images/istockphoto

HRSKAVI MLADI KRUMPIR

Trebat će vam:

1,5 kg mladog krumpira
sol
maslinovo ulje
začini: majčina dušica, češnjak u granulama, sušeni ružmarin, pahuljice čilija

Priprema:

Krumpir dobro operite od zemlje u hladnoj vodi.

U veliki lonac stavite krumpir, dovoljno vode, dobro posolite pa ga stavite kuhati približno 20 minuta (provjerite vilicom).

Za to vrijeme napravite omiljeni umak.

Pripremite lim za pečenje tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.

Kuhani krumpir ocijedite i složite na lim s dovoljno razmaka između svakog krumpira. Uzmite veću čašu ili kriglu, lončić ili džezvu pa zgnječite kuhani krumpir. Po krumpiru dodajte maslinovo ulje i začine pa zapecite u pećnici na 180 ºC oko 40 minuta. Kad dobije zlatnu boju izvadite ga iz pećnice, nježno okrenite i pecite još 10 minuta.

Vrući krumpir servirajte u zdjelice uz ohlađeni umak koji prije serviranja možete još posipati sjeckanim svježim vlascem ili peršinovim listom.

IDEJE ZA UMAK

image
Lilechka75/Getty Images/istockphoto

TZATZIKI UMAK

Trebat će vam:

1 krastavac
40 g češnjaka
150 g grčkog jogurta
5 g kopra
40 g maslinova ulja
3 g soli
0,5 g bijelog papra

Priprema:

Krastavac naribajte. Dodajte mu protisnuti češnjak, grčki jogurt, kopar, maslinovo ulje, sol i bijeli papar. Sve dobro pomiješajte i ohladite.

image
Bhofack2/Getty Images

SLATKO-LJUTI UMAK

Trebat će vam:

1 čili paprika
2 režnja češnjaka
0,3 dcl jabučnog octa
1-2 žlice meda
1 žličica soli
1 žličica škrobnog brašna
1 dcl vode

Priprema:

Očistite i nasjeckajte čili. Očistite češnjak. Papriku, češnjak, ocat, šećer, sol i vodu stavite u blender i dobro usitnite. Prebacite u lončić, dodajte med pa pustite na laganoj vatri da zakipi. Povremeno miješajte. Neka se kuha otprilike 5 minuta. U međuvremenu škrobno brašno pomiješajte s vodom (pazite da ne ostanu grudice) pa ulijte uz stalno miješanje u vrelu smjesu. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne.

image
Pinkybird/Getty Images/istockphoto

HONEY MUSTARD

Trebat će vam:

2 žlice majoneze
2 žlice senfa
1 žlica octa
1 žličica meda
sol
kajenski papar
1 žličica grčkog jogurta (po želji)

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiješajte štapnim mikserom i oladite prije serviranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 10:00