Malo tko danas još nije čuo za legendarnu seriju Seinfield, a uvjereni smo i kako među našim čitateljima postoji velik broj onih koji naprosto obožavaju zgode Jerryja, Georgea, Elaine i Kramera. Isto tako vjerujemo kako je i vas, baš kao i nas, nedavno posebno razveselila vijest da ova, omiljena serija mnogih, početkom listopada dolazi na Netflix. Pa tako, dok vrijedno pregledavate epizodu za epizodom i prisjećate se najboljih trenutaka, na red će zasigurno doći i epizoda "The Dinner Party" u kojoj se spominje čuvena babka.
Riječ je, naime, o sceni u 13. epizodi pete sezone u kojoj se Elaine i Jerry, prije odlaska na večeru, nađu u slastičarnici u želji da domaćinima kupe babku. No, problem nastaje kada se zadnja čokoladna babka rasproda pred njihovim očima. Iako pokušavaju pronaći slasticu koja bi mogla zamijeniti čokoladnu babku, niti jedna se ne čini dovoljno dobrom sve dok, na kraju, u vitrini ne ugledaju babku s cimetom i odluče je kupiti. Naravno, ne bi to bio Seinfeld kojeg je napisao legendarni Larry David da ni tu ne dolazi do problema. U nastavku ostavljamo dio epizode s babkom, a dok zavaljeni u kauč s osmijehom na licu gledate zgode četvero nezaboravnih likova, svakako razmislite i o pripremi vlastite babke kod kuće.
Priprema je nešto složenija, no kada zagrizete krišku ove čokoladne (ili cimetaste) poslastice, vjerujte, sav će se trud itekako isplatiti i odmah će vam postati jasno zašto su Elaine i Jerry toliko žarko htjeli kupiti upravo babku.
Naoružajte se strpljenjem, pustite da se mekano tijesto dovoljno dugo diže i pripremite dovoljno zanimljiv nadjev. U nastavku donosimo video recept blogera Binging With Babish (priprema babke počinje na 5:48), i inače poznatog po pripremi jela iz filmova i serija, koji je, inspiriran navedenom epizodom Seinfelda, napravio obje verzije babke, s čokoladom i cimetom pa tako, ne možete li se odlučiti koja vam u ovom slučaju zvuči bolje, razmislite o pripremi obje.
Za pripremu babke po receptu Binging With Babish trebat će vam:
120 ml toplog mlijeka
1 paketić suhog kvasca
70 g šećera
510 g brašna
1 žličica soli
ribani muškatni oraščić
4 veća jaja
12 žlica maslaca
Za šećerni sirup:
200 g šećera
235 ml vode
Za čokoladnu babku:
115 g maslaca
255 g čokolade
2 žličice espressa
65 g kakaa u prahu
65 g šećera u prahu
Za babku s cimetom:
4 žlice cimeta
200 g smeđeg šećera
227 g maslaca
Priprema:
Mlijeko zagrijte na otprilike 43 stupnja, dodajte kvasac, prstohvat šećera i pustite da stoji 10 do 15 minuta dok se ne zapjeni. Za to vrijeme u većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol i muškatni oraščić. Pomiješajte pa dodajte dignuti kvasac. Miješajte jednu minutu, tek toliko da se sastojci sjedine. Dodajte jaja i mijesite još pet minuta ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki. Dodajte polovicu maslaca, i mijesite još 5 do 7 minuta. Dodajte ostatak maslaca i povremeno dodajte još brašna, u slučaju da tijesto postane previše ljepljivo. Tijesto formirajte u kuglu, stavite u posudu koju ste premazali maslacem, prekrijte čistom krpom i stavite na toplo mjesto ili zagrijanu otvorenu pećnicu. Pustite da se diže sat i pola. Tijesto izvadite iz posude, šakom istisnite zrak iz njega pa ga prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći. Napravite sirup za premazivanje babke tako da pomiješate šećer i vodu i kuhate dok se šećer ne rastopi i dok ne dobijete sirup.
Za čokoladu babku otopite maslac i čokoladu, dodajte espresso, kakao i šećer u prahu. Trebali biste dobiti pastu koju je lako razmazati. Radite li babku od cimeta, pomiješajte cimet, šećer i otopljeni maslac dok ne dobijete pastu.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite ga na pola. Svaki komad tijesta razvaljajte na pravokutnik. Po svakom dijelu premažite nadjev po želji tako da na rubovima ostavite malo mjesta. Zarolajte i svaku štrucu stavite u zamrzivač na 15 do 20 minuta. Nakon toga tijesto izvadite iz zamrzivača i prerežite štrucu na pola. Isprepletite, stavite u kalup za kruh koji ste najprije premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Pustite da se diže jedan i pol sat, a zatim pecite 30 do 40 minuta u 190-200 stupnjeva. Kada babku izvadite iz pećnice, stavite je na rešetku za hlađenje i premažite šećernim sirupom. Pustite da se ohladi, narežite na kriške i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....