BUDGET RUČAK

Sendvič može biti jako šminkerski ručak, probajte manje lokarde konfitirati i ubaciti malo luka

 Marko Miscevic/Cropix
Nevjerojatno je što sve možete pripremiti od ove toliko podcjenjene ribe koju još uvijek možete dobiti po niskoj cijeni

Confit

4-5 manjih lokardi (ili skuša)

1 l ulja, pola maslinovog, pola biljnog

2 lista lovora

1 nešpricani limun

grančica ružmarina

sol

suha ljuta papričica

Ribu očistiti i filetirati. U dubokoj tavi filete preliti uljem i dodati sve začine u ulje. Možete pustiti da malo odstoji. Tavu staviti na vatru. Kad se pojave mjehurići, odnosno ulje počne fino perlati – smanjiti vatru i pustiti da se lagano kuha još 5 minuta. Ostaviti da se ohladi u ulju. U zatvorenoj staklenci u ulju ovako pripremljena riba može se čuvati pet dana.

Marmelada od luka

4-5 većih glavica luka

maslinovo ulje

sol i šećer po ukusu

1-2 dl crnog vina za podlijevanje

malo ljute paprike

Luk narezati na ploške. U loncu ili tavi s debljim dnom zagrijati ulje pa na njemu ugasiti luk. Posoliti, smanjiti vatru i pustiti da se polako i dugo pirja, sve dok luk ne počne smeđiti. Tada doliti malo vina i žličicu-dvije šećera. Pustiti da se i dalje pirja dok sve vino ne ishlapi, a luk postane gust i ljepljiv, teksture nalik na marmeladu. Provjeriti slanost i začiniti ljutom paprikom.

Na kruh ili razrezano pecivo po izboru staviti marmeladu od luka, preko nje filet lokarde, pokoji listić rukole ili druge salate po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 16:30