Confit
4-5 manjih lokardi (ili skuša)
1 l ulja, pola maslinovog, pola biljnog
2 lista lovora
1 nešpricani limun
grančica ružmarina
sol
suha ljuta papričica
Ribu očistiti i filetirati. U dubokoj tavi filete preliti uljem i dodati sve začine u ulje. Možete pustiti da malo odstoji. Tavu staviti na vatru. Kad se pojave mjehurići, odnosno ulje počne fino perlati – smanjiti vatru i pustiti da se lagano kuha još 5 minuta. Ostaviti da se ohladi u ulju. U zatvorenoj staklenci u ulju ovako pripremljena riba može se čuvati pet dana.
Marmelada od luka
4-5 većih glavica luka
maslinovo ulje
sol i šećer po ukusu
1-2 dl crnog vina za podlijevanje
malo ljute paprike
Luk narezati na ploške. U loncu ili tavi s debljim dnom zagrijati ulje pa na njemu ugasiti luk. Posoliti, smanjiti vatru i pustiti da se polako i dugo pirja, sve dok luk ne počne smeđiti. Tada doliti malo vina i žličicu-dvije šećera. Pustiti da se i dalje pirja dok sve vino ne ishlapi, a luk postane gust i ljepljiv, teksture nalik na marmeladu. Provjeriti slanost i začiniti ljutom paprikom.
Na kruh ili razrezano pecivo po izboru staviti marmeladu od luka, preko nje filet lokarde, pokoji listić rukole ili druge salate po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....