BAŠ ZA NOVOGODIŠNJI TULUM

Sendvič s hrskavim pohancem, domaćom majonezom od limuna i brzo ukiseljenim povrćem

Možda niste uspjeli ugrabiti karte za posljednji, najluđi čakovečki tulum godine, ali dobra je vijest da ga možete napraviti i kod kuće

Chefovi Matija Bogdan i Matija Pavlic samo za čitatelje Dobre hrane donose recepte za jela koja će biti više nego dobar dodatak svakom kućnom trash partyju, kako od milja zovu čakovečki tulum svih tuluma - A Blast from the Past. U nastavku je recept za njihov sendvič kojem jedan ukiseljena rotkva daje posebno dobar okus.

Trebat će vam:

2 komada pilećih prsa
2 jaja
200 g brašna
200 g krušnih mrvica
½ žličice čilija u prahu
1 žlica u mužaru usitnjenog korijandera
sušeni timijan, sol i papar
svinjska mast

Za majonezu:

2 jaja
sok 2 limuna
prstohvat soli
malo ljutog umaka
sok ½ limete
250 g ulja

Za ukiseljenu rotkvu:

1 rotkva
90 g rižina octa
30 g vode
30 g šećera
2 g soli

Dodatno:

kruh i povrće po želji

image
Tomislav Krišto/Cropix

Priprema:

Pohance napravite tako da piletinu narežete na željenu veličinu. Meso začinite soli i paprom po potrebi.

Krušne mrvice pomiješate sa začinima.

Komade mesa najprije stavljajte u brašno, potom u razmućena jaja, a zatim u krušne mrvice i začine.

Kada ste ispanirali sve komade, pržite ih u ulju ili svinjskoj masti.

Majonezu napravite tako da sve sastojke osim ulja stavite u visoku posudu i uz miksanje štapnim mikserom polako dodajete ulje. Miksajte dok ne dobijete kremastu majonezu.

Ukiseljenu rotkvu napravite tako da sve sastojke pomiješate, zagrijete da se šećer i sol otope, a zatim sve zajedno prelijete preko tanko rezane rotkve.

Sendvič složite tako da kruh premažete majonezom, dodate ukiseljenu rotkvu, pohano meso i povrće po želji, preklopite drugim kruhom i poslužite.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Cijelu priču o najvećem čakovečkom tulumu i više recepata, kao i druge dobre savjete, priče i recepte, potražite u novom broju magazina Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 21:38