SLASTICA ZA ALKU

Sinjska slastičarka otkrila nam je recept za svoj desert od plodova koje smo obožavali u djetinjstvu

Mirjana Šošo, za čije kolače i torte sugrađani imaju samo riječi hvale, osmislila je posebnu domaću slasticu inspiriranu Alkom

Za biskvit će vam trebati:

6 jaja
30 + 60 g šećera
60 g mljevenog badema
30 g oštrog brašna
30 g maslaca
2 žlice praška za pecivo

Priprema:

Umutiti žumanjak sa 60 g šećera. Posebno umutiti bjelanjke s 30 g šećera. U umućene žumanjke dodati rastopljeni maslac. Izmiješati bademe, brašno i prašak za pecivo i suhe sastojke dodati smjesi od žumanjaka. U tu smjesu dodati tučene bjelanjke. Peći 13-14 minuta na 180 stupnjeva.

Za mousse od zerdelije:
140 g pirea od zerdelije
30 g šećera
6 g cimeta
4 g želatine
140 g slatkog vrhnja 35%

Priprema:

Ugrijati pire od zardelija i u njemu rastopiti želatinu. Ostaviti da se ohladi. Miksati vrhnje na srednjoj brzini dok ne bude mekano tučeno. Dodati mješavinu zerdelija i želatine u tučeno vrhnje. Staviti mousse u dresir vrećicu i napuniti silikonski kalup gotovo do vrha. Umetnuti zamrznutu masu polukuglu želea od zerdelija u sredinu i zaleđeni umetak čokoladnog cremeuxa.

Namirnice za čokoladni cremeux: 408 g mlijeka, 408 g vrhnja, 174 g žumanjaka, 135 g šećera, 90 g čokolade 70%, 420 g čokolade 54%, 30 g želatine.

Mlijeko i vrhnje ugrijati, maknuti s vatre i ostaviti sa strane 20 minuta. Istući žumanjke sa šećerom i napraviti kremu anglaise. Preliti spremnu kremu preko čokolade i želatine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2024 09:24