Sinjski arambašići

 Tom Dubravec / Hanza Media

Trebat će vam:

1 glavica kiselog kupusa
600 g junećeg vrata
150 g suhe slanine
200 g svinjetine
1 goveđa kost
suha svinjetina
kaštradina
pršut ili suhi jezik
juha ili voda
2 velika crvena luka
3 češnja češnjaka
limunova korica
sol i papar
1 žličica cimeta
malo muškatnog oraščića
2-3 tučena klinčića
1 žlica masti
60 g loja

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: susnjara i Zmire pripremaju sinjske arambase
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Priprema:

Uzmite juneći vrat, domaću slaninu, loj i svinjetinu pa sve to dobro isjeckajte nožem. U meso dodajte dva velika crvena luka, sitno nasjeckana, češnjak te nastruganu limunovu koricu, zatim začinite s malo soli, papra, cimeta u prahu, klinčićem, muškatnim oraščićem i sve dobro izmiješajte. Zatim uzmite glavicu domaćeg kiselog kupusa, rastavite ju u listove te svakom po sredinu odrežite korijen, ali samo pri vrhu. Na svaki list položite žlicu smjese i savijte arambašiće počevši s one strane gdje leži korijen. Krajeve trebate dobro obaviti i podvinuti kako se ne bi odmotali prilikom kuhanja. Dno duboke posude namastite s masti, poredajte suvišne listove kupusa zatim u krug slažite arambašiće, a goveđu kost dodajte okomito po sredini. Ubacite još i suhu svinjetinu i kaštradinu te sve zajedno još obložite rezanim kiselim kupusom. Potom nalijte juhe ili vode da budu pokriveni, poklopite i kuhajte 3 i pol sata na laganoj vatri. Više puta stresite posudu jer ih ne smijete miješati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 16:31