RECEPTI KOJE MORATE ISPROBATI

SITNIM KORACIMA DO SVJETSKE SLAVE: Hladetina od nogica

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Možete samo spustiti dimljeni papak u grah i već ste ga obogatili i učinili zanimljivijim. Ali možete i baciti pogled preko plota te svježim nogicama, svinjskim ili kokošjim, dati glavnu ulogu, onako kako to rade velike europske ili azijske kuhinje

5 pilećih nogica
5 (oko 2 kg) svinjskih nogica
250 g svinjske kože
2 lovorova lista
2 grincajga
2 režnja češnjaka
1 vezica svježeg peršina
4 l vode
100 g smrznutog graška
sol i papar u zrnu

Zagreb, 221019.
Umjetnik Fedor Dzamonja i gastronomad Zoran Simunic pripremali su jela od pilecih i svinjskih nogica.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Grašak skuhajte posebno i ostavite sa strane. Svinjske i pileće nogice i kožu operite pod mlakom vodom, povrće očistite i operite od nečistoće. U dublji lonac stavite povrće, meso i začine, prelijte vodom i stavite da se lagano kuha na vatri tri sata. Kad nogice i koža postanu mekane, to je znak da je hladetina pri kraju. Tekućina mora biti reducirana do pola. Juhu procijedite kroz cjedilo, a nogice i kožice očistite od hrskavica i kostiju. Povrće koje se kuhalo u juhi narežite na kockice s očišćenim nogicama, repom i kožicama. Češnjak i peršin izrežite na sitno i dodajte u juhu. Umiješajte zajedno povrće, očišćeno meso i kožice te stavite u dublju širu posudu i prelijte juhom. Ostavite preko noći u hladnjaku da se stegne.

SAVJET: Kad kuhate hladetinu, jače zasolite vodu za juhu (aspik) jer će se tijekom hlađenja okusi raspodijeliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 22:54