Tri jednostavne ideje

Sjajna jela s piletinom za manje od sat vremena uz koja meso neće biti suho i tražit će se porcija više

Gastro influencer Darko Debić zaljubljen je u kuhinju jugoistočne Azije, a uživa spajati egzotiku s tradicijom. U toj nam je maniri pripremio tri recepta s Međimurskim piletom

Darko Debić je više od 20 godina tesao svoje kulinarske vještine u hotelu Esplanade Zagreb, da bi se prije pet godina odlučio posvetiti blogu Samo jedan griz, ali i kulinarskim radionicama te čak i predavanjima na hotelijerskim fakultetima. Iako je ljubav prema kuhanju oduvijek bila u njemu, pravi se preokret dogodio se kada je, potaknut ljubavlju prema putovanjima, otkrio bogatstvo okusa azijske kuhinje.

"Azijska kuhinja me osvojila svojom brzinom i jednostavnošću pripreme, svježim namirnicama i autentičnim kombinacijama jednostavnih začina poput đumbira, češnjaka i sojinog umaka. U njoj namirnice dolaze do izražaja i nema potrebe za gotovim umacima", govori nam Darko.

image
Vedran Peteh/Cropix

Kaže kako ga posebice fasciniraju vibrantni i sofisticirani okusi jugoistočne Azije te iz njih crpi inspiraciju za svoje recepte, no egzotične osnove nerijetko spaja s autentičnim lokalnim namirnicama. Zbog toga nam je odlučio pripremiti tri jela inspirirana Azijom kojima je glavna namirnica Međimursko pile.

"Piletina je idealna osnova za azijska jela jer se lako prilagođava različitim začinima i tehnikama pripreme", kaže Darko pa se baca na kuhanje.


Prvo nam priprema chow mein piletinu, koja je moderna verzija tradicionalnog kineskog jela, a ime joj doslovno znači "prženi rezanci". Tradicionalni chow mein može biti pripremljen na različite načine, ali osnovna ideja je prženje rezanaca s mesom i povrćem.

Piletina chow mein i druge chow mein varijacije postali su popularni širom svijeta zbog svoje jednostavnosti. Danas se ovo jelo može pronaći u kineskim restoranima u gotovo svakoj zemlji, a često je prilagođeno lokalnim sastojcima i ukusima.

image
Vedran Peteh/Cropix

PILETINA CHOW MEIN

Porcija: za 4 osobe • Vrijeme pripreme: 35 minuta

Trebat će vam:

400 g filea pilećih prsa Međimursko pile
200 g chow mein rezanaca (možete koristiti i druge vrste tjestenine poput špageta)
2 žlice biljnog ulja (npr. suncokretovo)
1 crvena paprika (narezana na trake)
1 mrkva (narezana na tanke štapiće)
1 mala glavica luka (narezana na tanke ploške)
2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 komad đumbira (oko 1 cm, sitno nasjeckan)
50 g mladog kupusa (narezanog na tanke trake ili kelj pupčar narezan na manje komade)
50 g šampinjona (narezanih)
4 žlice soja umaka
2 žlice umaka od kamenica
1 žličica škrobnog brašna za mariniranje piletine
1 žličica škrobnog brašna razmućena u malo vode
1 žlica sezamova ulja (za završetak)
sol i papar po ukusu
nasjeckani mladi luk za ukras

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kada su kuhani, ocijedite ih, isperite hladnom vodom i ostavite da se ocijede.

Pileća prsa narežite na trakice. U zdjeli pomiješajte 1 žlicu soja umaka, 1 žličicu škrobnog brašna i malo papra. Dodajte trakice piletine i ostavite ih da se mariniraju 10-15 minuta.

U tavi ili woku zagrijte 1 žlicu biljnog ulja na jakoj vatri. Dodajte mariniranu piletinu i pržite par minuta dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite piletinu iz tave i stavite sa strane.

U istu tavu dodajte još jednu žlicu ulja i ubacite luk. Pržite dok malo ne omekša, oko 1 minute. Zatim dodajte papriku, mrkvu, šampinjone i kupus (kelj pupčar). Pržite još 2-3 minute dok povrće malo ne omekša, ali ostane hrskavo.

Vratite piletinu u tavu s povrćem, dodajte češnjak i đumbir. Dodajte soja umak, umak od kamenica i škrobno brašno razmućeno u malo vode. Dobro promiješajte i kratko kuhajte.

Dodajte kuhanu tjesteninu u tavu i sve promiješajte kako bi se rezanci ugrijali i obložili umakom.

Prelijte sezamovim uljem i poslužite s nasjeckanim mladim lukom.

***

image

Darko Debić pripremio nam je tri jela od piletine na azijski način

Vedran Peteh/Cropix

U nastavku druženja, priprema nam Debić još jedno hit jelo inspirirano azijskom kuhinjom - curry. Ovaj stil curryja razvijen je tijekom britanske kolonijalne ere, kada su indijski kuhari prilagodili svoje recepte britanskim ukusima. Balti curry je poznat po bogatom i začinjenom okusu, ali obično nije previše ljut. Naziv dolazi od vrste tave u kojoj se jelo tradicionalno priprema, poznate kao balti tava.

image
Vedran Peteh/Cropix

PILEĆI BALTI CURRY

Porcija: za 4 osobe • Vrijeme pripreme: 45 minuta

Trebat će vam:

500 g filea pilećeg zabatka Međimursko pile, narezanog na manje komade
1 žlica soka od limete
1 čajna žlica dimljene slatke paprike u prahu
1 štapić cimeta
3-4 mahune kardamoma
1 luk, sitno nasjeckan
3 češnja češnjaka, zdrobljena
1 komadić svježeg đumbira (oko 2 cm), nariban
1 crvena paprika, narezana na komade
1 rajčica, grubo nasjeckana
250 ml pasata rajčice
1 čajna žlica mljevenog kumina
1 čajna žlica mljevenog korijandera
1 čajna žlica kurkume
1 čajna žlica garam masale
čili papričica, nasjeckana (po želji)
sol i papar po ukusu
svježi curry listovi (po želji)
ulje za prženje

Priprema:

Pileći zabatak marinirajte 15 minuta u soku limete i paprici u prahu te lagano posolite.

Zagrijte ulje u velikoj tavi ili woku na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće zabatke i pržite ih dok ne dobiju lijepu boju sa svih strana. Izvadite meso iz tave.

Dodajte malo ulja i kratko pržite curry listove, cimet i kardamom. Potom dodajte luk i pržite dok ne postane zlatno smeđi.

Dodajte češnjak, čili papričicu i đumbir pa kratko pržite dok ne postanu aromatični.

Dodajte sve suhe začine (kumin, korijander, kurkumu). Kratko pržite uz stalno miješanje.

Dodajte rajčicu i papriku pa kuhajte dvije minute.

Ulijte pasatu te promiješajte. Dodajte 150 - 200 ml vode i pustite da prokuha.

Vratite meso u tavu i pustite na jakoj vatri dok ne proključa.

Smanjite vatru, poklopite i pustite da curry kuha uz povremeno miješanje, dok pileći zabatci ne postanu mekani i umak se ne zgusne.

Posolite i popaprite po ukusu.

Poslužite uz kuhanu rižu ili tanki indijski kruh. Ukrasite sa svježim curry listovima i čilijem.

***

Konačno, kao šećer na kraju, otkriva nam Darko Debić, recept za posebno ukusno i aromatično jelo. Ovaj recept za pileći batak s pet kineskih začina kombinira bogate, složene okuse tradicionalne kineske kuhinje s jednostavnošću pripreme u pećnici.

Mariniranjem pilećih bataka u soja umaku i začinima, meso upija sve okuse i postaje aromatično. Dulje mariniranje omogućuje dublje prodiranje okusa u meso.

image
Vedran Peteh/Cropix

PILEĆI BATAK S PET KINESKIH ZAČINA

Porcija: za 4 osobe • Vrijeme pripreme: 55 minuta

Trebat će vam:

8 pilećih bataka Međimursko pile

Za marinadu:

6 žlice soja umaka
4 češnja češnjaka, zgnječena u ljusci
1 žličica mješavine pet kineskih začina (možete je naći u trgovinama sa začinima ili pripremiti sami: zvjezdasti anis, cimet, klinčić, sjemenke papra i komorač)
1 žlica meda
2 žlice rižinog octa
1 žlica ulja
sol i papar po ukusu

Priprema:

Pileće batake stavite u zdjelu i dodajte sastojke za marinadu. Sve dobro promiješajte kako bi marinada obložila meso. Pokrijte zdjelu i ostavite piletinu da se marinira u hladnjaku najmanje 1 sat, a najbolje preko noći.

Zagrijte pećnicu na 180 - 200 °C.

Stavite pileće batake u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.

Pecite pileće batake 35-45 minuta (nakon 25 minuta ih okrenite i premažite sokovima od pečenja) dok koža ne postane zlatno smeđa, a meso pečeno.

Poslužite jelo s prilogom kao što su kuhana jasmin riža i povrće, npr. salata od krastavaca začinjena sezamovim uljem, rižinim octom, češnjakom, đumbirom i malo soja umaka.

image
Press

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 09:49