Napravljeno od sastojaka koje uvijek imamo u kuhinji, podložno improvizaciji i jelo koje nas već na sam spomen vraća za stol u staru kuhinju iz djetinjstva, grenadir marš je klasik koji obožavamo. Nevjerojatno je jednostavan za pripremu, a često se posluživao kao zasebno jelo, uz kobasice ili ostatke od nedjeljnog pečenja koje je trebalo potrošiti.
No, možda manje poznata činjenica kod nas, ali varijancija grenadir marša zapravo se kuha i u Italiji. Zovu ga još i pasta e patate i u pitanju je bogato, zasitno jelo puno okusa, a napravljeno od malo sastojaka. Osim tjestenine i krumpira, Talijani obično dodaju i mrkvu i celer, ponekad i pancetu ili guanciale, rajčice, ali i Provolone sir ili parmezan te ovo jelo jedu na žlicu. Upravo jedan takav recept pronašli smo na portalu Saveur. Uz male preinake, ostavljamo ga u nastavku.
Također, vrijedi spomenuti kako, osim nas i Talijana, varijantu grenadir marša jedu i Mađari. Nazivaju ga krumplis teszta i također slovi za jelo koje se priprema na dane kada se pazi na svaku kunu. Mađari kod pripreme koriste kockastu tjesteninu, poput one koju mi nazivamo krpice i dodaju tek klasične sastojke kao što je luk, krumpir i crvena paprika. Ovo jelo poslužuju uz kisele krastavce.
No, bez obzira na to gdje živite, povremeno si dopustite čašćenje kombinacijom krumpira i tjestenine i napravite ovo jelo. Osim što će vas okusima barem nakratko vratiti u djetinjstvo, bit će jeftina opcija ručka koja bi se mogla svidjeti cijeloj obitelji i koja će vas sitima držati satima. U nastavku potražite naš recept za grenadir marš.
Trebat će vam:
1 glavica luka
2 krumpira
400 g sitnije tjestenine
Mast ili ulje
2 žličice crvene paprike
Lovorov list (po želji)
Sol i papar
Slanina i kobasice (po želji)
Priprema:
Na masti ili ulju najprije pirjajte na kockice nasjeckani luk. Kada postane staklast i dobije zlatnu boju, dodajte kockice očišćenog krumpira. Kratko pirjajte, dodajte crvenu mljevenu papriku, a ubaciti možete i lovorov list. Prelijte vodom ili temeljcem toliko da pokrije krumpir i krčkajte dok se krumpir ne skuha. Po potrebi dodajte još tekućine. Začinite soli i paprom. Tjesteninu skuhajte zasebno pa je pred kraj kuhanja pomiješajte s krumpirom. Želite li pojačati jelo, prije nego što na masnoću stavite luk, kratko pirjajte komadiće slanine, a u jelo možete dodati i na kolutiće narezanu kobasicu. Jelo na kraju možete posipati svježim peršinom.