TKO NE VOLI SLADOLED?

OMILJENA LJETNA POSLASTICA: Sladoled od jagoda

 Neja Markičević / Hanza Media
Kuhinjski labos!

Trebat će vam:

500 g jagoda - očistite od peteljki
150 g šećera
0,5 l mlijeka 2,8- 3,2 %
500 g vrhnja za kuhanje
1 bourbon vanilija
10 žumanjaka
2-3 žlice soka od limuna

Zagreb, 230517. 
Zoran Simunic iz Gastronomada u svom domu pripremao je razlicite vocne sladolede i sorbete.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Priprema:

Očišćene jagode izrežite na polovice i stavite u multipraktik, dodajte dvijetri žlice šećera te sameljite u finu tekućinu. Vaniliju prerežite po dužini, istružite sjemenke te sve zajedno stavite u mlijeko i vrhnje za kuhanje. Na laganoj vatri kuhajte 5-6 minuta (pazite da ne zakipi). Žumanjke istucite s malo soli te dodajte šećer i potom tucite dok ne dobijete kremastu smjesu. Izvadite vaniliju te pustite da se mliječna baza malo ohladi. Nakon toga lagano miješajući ulijevajte mlijeko u žumanjke. Vratite na laganu vatru i stalno miješajući kuhajte smjesu dok se ne zgusne. Ohladite, stavite u stroj za sladoled (ili koristite neku drugu tehniku kako smo opisali) - i neka radi dok se ne napravi hladan kremasti sladoled. Poslužite s malo bijelog papra, grančicom majčine dušice ili metvice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 20:02