KORAK PO KORAK

Slano punjeno tijesto u Ukrajini se poslužuje uz umak od senfa, evo kako ih pripremiti kod kuće

 Matija Djanjesic/Cropix
Tajna dobrih peljmena krije se u votki, a Olena Ruban nam je otkrila i da je možete zamijeniti limunskom kiselinom

Za 1,5 kg tjestenine trebat će vam:

800-1000 g glatkog brašna

200 ml hladne vode

10-20 ml votke ili 5-7 g limunske kiseline

15 ml suncokretova ulja

2 jaja

žlica soli

Za punjenje:

850-1000 g sitno mljevene svinjetine (ili pomiješane svinjetine i junetine)

3 luka

sol

začini po želji

Za posluživanje:

kiselo vrhnje

2 žlice jabučnog octa

1 žlica senfa

sol i papar

Priprema:

Pomiješajte mljevenu svinjetinu i dobro usitnjeni luk, dodajte začine pa nadjev spremite u hladnjak.

image
Matija Djanjesic/Cropix

U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto. Ono mora biti glatko i rastezljivo.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Razvaljajte ga što je tanje moguće, tako da je gotovo prozirno, ali da ne pukne. Čašom ili kalupom izrežite željenu veličinu peljmena.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Uzmite izrezano tijesto u ruku, punite ga nadjevom. Pripazite na količinu, kako biste mogli presavinuti tijesto u obliku polumjeseca.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Pritisnite vanjske rubove tijesta pa vrhove zavijte i spojite te pritisnite.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Kuhajte odmah ili smrznite u jednom sloju. Neovisno jesu li svježi ili smrznuti, kada želite pripremiti peljmene, ubacite ih u vruću posoljenu vodu te kuhajte 5-7 minuta, nakon što isplivaju na površinu.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Poslužite s kiselim vrhnjem ili umakom koji ste napravili miješanjem octa i senfa, soli i papra.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Savjet!

Peljmene možete puniti sirom, smjesom sira i špinata, pirjanim kupusom i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 05:33