Tražite li ideju što pripremiti za obiteljski ručak za više članova, sporo kuhana junetina dobro je rješenje. Osim što će vaši ukućani uživati u mesu koje se rastapa u ustima, nakon što se najedu mesnog pečenja, najslađe će im biti umakati kruh u posudu za pečenje kako bi pokupili sve okuse koji su se nakupili na njenom dnu. Zato preporučujemo da, osim ukusnog priloga mesu poput krumpir-pirea, riže ili pak pečenog krumpira, poslužite i meki kruh koji je posebno pogodan za namakanje u umaku od pečenja.
Trebat će vam:
1 kg juneće potkoljenice
4 žlice glatkog brašna
začini po želji
maslinovo ulje
2 velika luka
1 češanj češnjaka
1 žlica pirea od rajčice
nekoliko grančica ružmarina
nekoliko grančica timijana
350 ml crnog vina
320 ml goveđeg temeljca
½ male vezice peršina
sol i papar
pire krumpir
Priprema:
Juneću potkoljenicu narežite na komade i uklonite višak masnoće. Brašno pomiješajte s omiljenim začinima, pa njime pospite komade junetine i otresite višak. Zagrijte žlicu maslinova ulja u velikoj tavi. Zapržite govedinu, ako treba i u turama, i izvadite je na tanjur. Luk narežite na kockice, a češnjak zgnječite, pa ih pecite na malo više maslinova ulja u velikoj posudi s poklopcem dok luk ne omekša i postane proziran. Umiješajte pire od rajčice, ružmarin i timijan te kuhajte minutu. Dodajte crno vino, prokuhajte pa dodajte govedinu. Ulijte temeljac i promiješajte. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri dva do tri sata ili dok se govedina ne počne raspadati. Provjerite napredak nakon dva sata. Pri kraju začinite solju i paprom po potrebi te poslužite s pireom.