RECEPT S PELJEŠCA

Slasne tagliatelle od kamenica s ljetnim tikvicama i paprikom koje se nekoliko puta grabi iz teće




 
 Sasa Buric/Cropix/Cropix
Bili smo na Pelješcu i napravili čudo tradicionalnih i nekih novih jela uz koja predlažemo i autohtona vina

350 g mesa od kamenica
500 g tagliatella
100 g paprike
1 ljutika
2 režnja češnjaka
300 ml temeljca od povrća ili ribe
100 g domaćih tikvica
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica dimljene mljevene paprike
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 grančica majčine dušice

Školjke očistite i sačuvajte more te ga prebacite u temeljac. U posebnoj posudi stavite mješavinu temeljca, provjerite slanost i zavrijte te stavite kuhati paštu. U drugoj posudi na maslinovom ulju zažutite luk i pojačajte vatru na najjače te stavite paprike narezane na tanke trakice. Kada se sve opusti, dodajte češnjak, majčinu dušicu i meso kamenica pa pirjajte oko dvije minute. Maknite s vatre, procijedite tjesteninu i sve promiješajte. Po potrebi uskladite okuse.

VINSKI PAR

PLAVAC MALI SIVI, BURA 2018.

Suho vino od autohtone sorte plavac mali sivi (prirodna genetska mutacija sorte plavac mali), položaj Postup, berba 2018. Vino je macerirano sedam dana. Bakrene boje jačeg intenziteta, kompleksnog mirisa s dosta aroma zrelog voća, marelica, suhih smokava, prosušenog poljskog cvijeća, orašastih plodova. Suho, punijeg tijela s blago izraženim taninima, dugotrajno. Kompleksne arome ovog vina pratile su aromatičnost tjestenine, dok je snažnija struktura vrlo dobro odgovarala blagoj prodimljenosti, paprici te okusu mora iz kamenica koje je dalo poseban karakter jelu. Mesnatim, pirjanim kamenicama dobro su odgovarali blagi, voćni tanini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 13:04