Sigurno vam se barem jednom u životu dogodilo da vam se baš jede dobar, sočan sendvič, a ostali ste bez kruha. Upravo u takvim situacijama, umjesto očajavanja, mi najradije posežemo za pakiranjem tortilja u kuhinjskom ormariću pa od njih radimo kombinacije koje su nerijetko i slasnije od prvotno zamišljenog sendviča. I sve uvijek nekako završi na quesadillama.
Quesadille su meksički specijalitet koji se uglavnom radi s kukuruznim tortiljama, ali naravno, upotrijebiti možete i obične pšenične ili integralne. Između dvije ili jedne tortilje koju ćete preklopiti u oblik polumjeseca stavlja se punjenje od sira, a dodati se mogu i mesni dodaci, povrće i začini. Zatim se sve grilla na tavi kako bi se punjenje zagrijalo, postalo rastezljivo i još finije pa se poslužuje još toplo. Quesadille se najčešće režu na trokutiće i poslužuju uz salsu, guacamole ili samostalno.
KAKO KOD KUĆE NAPRAVITI QUESADILLE?
Tortilje uvijek možete napraviti sami, primjerice, koristeći naš recept za one pšenične, a ako ste u žurbi i iz ormarića vas gleda pakiranje koje ste kupili u supermarketu, iskoristite ga, i to je u redu.
Iako se u meksičke quesadille najčešće dodaju sirevi kao što su Oaxaca ili Chihuahua, naravno, koristiti se mogu i drugi, kod nas lakše dostupni, topivi sirevi. Primjerice, mi nekad koristimo goudu, ponekad mozzarellu, a najdraži nam je cheddar.
Uz sir, uglavnom dodajemo i povrće, a posebice nam je drago ono koje smo prethodno pirjali, poput kombinacije rajčice, paprike i, primjerice, tikvica kada su sezoni. Sve zajedno začinimo jednom čili papričicom, soli, paprom i crvenom paprikom pa pustimo da povrće ispusti tekućinu i tek tada koristimo. U slučaju da ste u žurbi, ubaciti možete i svježe, ali koristite povrće kojem i inače nije potrebna preduga termička obrada.
U quesadille uvijek možete ubaciti i ostatke od ručka, kolutiće kobasice ili kobasicu koju ste izvadili iz crijeva i pirjali (mi posebno volimo chorizo), piletinu, grah ili slanutak iz konzerve koji ste prethodno isprali, blago spljoštili vilicom i začinili.
I na kraju, pečenje. Quesadille pecite tako da ih stavite na dobro zagrijanu tavu i tostirate dok se sir ne počne topiti, a izvana poprime hrskavu koricu. Pripazite da koristite tavu na koju se ništa ne lijepi, jer sir bi vam mogao iscuriti i napraviti problem.
Tostirati ih možete na čistoj tavi ili dodati malo ulja, zbog čega će tortilja biti još hrskavija. Kada quesadilla poprimi boju s jedne strane, okrenite je i pecite na drugoj.
Osim ovakvog načina, quesadillu možete i pržiti, a uz tako pripremljenu, obavezno poslužite i umake na bazi avokada, vrhnja ili grčkog jogurta ili kakav dobar ljuti umak. Dobra ideja bit će i ukiseljeno povrće, koje će jelu dati dozu svježine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....