ZA SLADOLED OD VANILIJE:
50 ml punomasnog mlijeka 170 g šećera 200 ml slatkog vrhnja 2 jaja 4 žumanjka štapić vanilije |
Jaja, žumanjke i šećer mutite dok ne posvijetle. Mlijeko i uzdužno prepolovljen štapić vanilije kuhajte na laganoj vatri četrdesetak minuta. Dodajte slatko vrhnje i kad ponovno zavrije, ulijte vrelu smjesu u smjesu od jaja, žumanjaka i šećera neprestano miješajući. Vratite na vatru i kuhajte desetak minuta lagano miješajući, pazeći da se jaja ne zgrušaju. Maknite s vatre i miješajte oko pet minuta dok se smjesa malo ne ohladi pa stavite u aparatić za sladoled. Ako ga ne posjedujete, stavite smjesu u plastičnu posudu s poklopcem u zamrzivač. Nekoliko puta, u razmacima od sat-dva čvrsto promiješajte da se ne stvore kristali.
ZA KARAMELIZIRANE MALINE:
100 g kristal šećera 150 ml vode 250 g malina |
Napravite svijetli karamel (pustite na laganoj vatri da se šećer otopi i sirup zgusne). Ubacite maline i prokuhajte. Kad se smjesa ohladi, dodajte nekoliko kapi ružine vodice i otprilike 2 žlice mascarponea. Tim se preljevom može preliti sladoled u čaši ili se može lagano umiješati da se dobije mramorni efekt.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....