Glavni krivac za prekrasan miris naranči koji se tijekom snimanja božićnog editorijala za prosinački broj Dobre hrane širio studijem Hanza Medije bio je Luka Sopta, zagrebački slastičar koji je za naše snimanje malo drugačijih blagdanskih slastica napravio prigodnu inačicu jednog od svojih najpopularnijih kolača. Srdačan i nasmijan, iz posude je vadio kuglu po kuglu, a svaka je bila nadjevena pireom od naranči i makom te prelivena karameliziranom bijelom čokoladom.
Luka Sopta, inače inženjer građevine, učio je slastičarski zanat na mjestima kao što su nikad prežaljeni Mak na konac Petre Jelenić, a radio je slastice i za El Toro i Mano2, prije nego je krenuo u poduzetničke vode. Danas stoji iza brenda Špatula, a nedavno je u sklopu svoje male proizvodnje u Vlaškoj 121 nedaleko zagrebačkog Kvatrića otvorio i vitrinu kako biste njegove kolače mogli kupiti i spontano dok ste u prolazu, a ne samo po narudžbi ili preko dostavnih servisa.
Kao i većini slastičara, Sopti je ovaj blagdanski period najluđi pa na kraju ne priprema ništa slatko za blagdane nego se pokušava opustiti: “Izrada kolača mi je posao pa ne želim to raditi i za Božić. S obitelji odem ili kod svojih ili kod roditelja od supruge, a onda se tu uvijek nađu sitni kolači, ali i makovnjača i orehnjača…”, ispričao nam je.
Iako voli eksperimentirati s kalupima i slagati kolače kao monoporcije, za blagdane ipak naginje više klasici tako da je odlučio u slatkoj božićnoj kutiji objediniti svoje verzije mađarice, bijele pite i londonera, dodati u miks i truffles od tamne čokolade odnosno lješnjaka, kao i druge sitne kolače. Ideja kako kombinirati arome i okuse, kako konstruirati nove kolače i pretvoriti ih u nove slastičarske hitove među kupcima mu ne nedostaje, fali mu samo vremena, ali svjestan je da je samo pitanje trenutka kada će sve doći na svoje. Veseli se zasluženom odmoru, a onda ponovno treba zasukati rukave jer početkom godine, kada je vrijeme poklada, nanovo kreće ludnica - ovaj put za njegovim krafnama, o kojima smo već pisali i koje i trenutno ima u ponudi. Do tada, svratite do njegove vitrine prekoputa banke u Vlaškoj nadomak Kvatrića, a isprobajte i kolač za koji nam je otkrio recept. Ako nemate kalup za izradu kugli, istaknuo je Sopta za kraj, ove elemente možete iskoristiti i u klasičnom kalupu za torte. Sretno pečenje i slaganje!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....