DORUČAK ILI VEČERA

Slatke pjenaste palačinke iz pećnice spojite sa sezonskim voćem, a slane s omiljenim povrćem

 Berislava Picek/Cropix
Palačinke nikad ne dosade, no možda je ipak vrijeme za male promjene...

Probajte pripremiti dutch oven pancakes, kako ih nazivaju Amerikanci, odnosno palačinke pečene u pećnici.

Za slanu varijantu trebat će vam:

3 jaja
100 ml mlijeka
60 g brašna
prstohvat soli
žlica nasjeckanog vlasca
malo papra
prstohvat mljevene dimljene paprike

Za nadjev:

1 jaje
par listića prepečene šunke
50 g mini rajčica
šaka rikule

Priprema:

Tavu koja smije ići u pećnicu stavite u pećnicu da se grije na 220°C. Dok se tava zagrijava, u zdjelu stavite sastojke za tijesto i sve dobro izmiješajte pjenjačom. Budite oprezni da vam ne ostanu grudice brašna. Ako vam je jednostavnije, smjesu možete staviti u blender na par sekundi. Oprezno izvadite vruću tavu iz pećnice, dodajte kockicu maslaca koji će se brzo otopiti, ulijte pripremljenu smjesu i naginjanjem tave je rasporedite - budite brzi. Tavu vratite u pećnicu i pecite 12-13 minuta dok palačinka ne naraste i dobije zlatnu boju. Dok se palačinka peče u pećnici, na tavi popržite šunku i ispecite jaje. Servirajte sve sastojke na toplu palačinku. Tava obavezno mora biti vruća da se stvore pjenasti rubovi, stoga budite oprezni i uvijek pri ruci imajte rukavice ili krpe za hvatanje.

image
Berislava Picek/Cropix

Za slatku varijantu trebat će vam:

3 jaja
2 vanilin šećera
100 ml mlijeka
60 g glatkog brašna
korica pola limuna
žličica arome vanilije

Za pečenje:

25 g maslaca

Za nadjev:

1 naranča
1 kruška
borovnice
listići badema
šećer u prahu

Priprema:

Tavu koja smije ići u pećnicu stavite u pećnicu da se grije na 220°C. Dok se tava zagrijava, u zdjelu stavite sastojke za tijesto i sve dobro izmiješajte pjenjačom. Oprezno izvadite vruću tavu iz pećnice, dodajte kockicu maslaca koji će se brzo otopiti, ulijte pripremljenu smjesu i naginjanjem tave je rasporedite - budite brzi. Tavu vratite u pećnicu i pecite 12-13 minuta dok palačinka ne naraste i dobije zlatnu boju. Na pečenu palačinku složite pripremljeno voće te obilno posipajte šećerom u prahu. Jedite dok je toplo.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 13:04